AAA

POLITIKA | 19.11.2017 15:00

Šutanovac: Nacionalisti uništavaju zemlje regiona

U Sarajevu je završen samit lidera socijaldemokratskih partija kojem je prisustvovao predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, koji je tom prilikom ocenio da je važno da se pokaže kako region Zapadnog Balkana može da govori jednim glasom i zajednički nastupa prema svojim partnerima u Evropi i svetu.

Šutanovac je na samitu rekao da nacionalisti uništavaju zemlje regiona i da socijaldemokratske partije imaju obavezu da "kao čuvari i promoteri evropskih vrednosti, Evropu vrate u region".

Kako je saopštio DS, glavne teme samita bile su evrointegracije, mir, stabilnost, vladavina prava i demokratski procesi koji su svakodnevno na ispitu u zemljama Zapadnog Balkana.

"Dolazim iz zemlje kojoj je vrhunski interes da prosečna plata u regionu bude što veća, jer od oko 15 milijardi evra izvoza Srbije prošle godine skoro milijardu i 300 miliona ostvareno u BiH, oko 600 miliona u Crnoj Gori, preko 500 miliona u Makedoniji. Kada pitate nacionaliste šta i kako treba da se radi onda, oni prosipaju populističke parole i nacionalizam, svadjaju nas u javnom diskursu, a u stvari suštinski uništavaju potencijale zemalja u kojima mi živimo", rekao je on.

Na pitanje o predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, Šutanovac je odgovrio da je jako interesantno kako su "oni svi u stvari politički prijatelji na evropskom nivou, gde se slažu, glasaju zajedno, ali da kada se vrate kući postaju državni neprijatelji".

"U želji da prikriju svoje nesposobnosti šire neistine i medjusobno se optužuju, čime podižu nacionalizam", ocenio je Šutanovac.

Samitu su prisustvovali i predsednik Partije evropskih socijalista iz Bugarske Sergej Stanišev, predsednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić, predsednik Socijaldemokratske partije Makedonije Zoran Zaev, predsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zlatko Komadina, Andrija Pejović iz Demokratske partije Crne Gore.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.