AAA

POLITIKA | 21.11.2017 11:00 > 21.11 12:28

Zaev: Makedonija stavlja Srbiju na prvo mesto među susedima

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Beogradu da su odnosi Makedonije i Srbije partnerski i dobrosusedski i da su evrointegracije spoljnopolitički prioritet obe zemlje.

Posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Zaev je rekao da Srbiju i Makedoniju "sada kao i pre" povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za dalju saradnju.

Zaev je rekao da je sa srpskom premijerkom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da je Makedonija podržala predlog da sedište Sekretarijata za transport u okviru Berlinskog procesa bude u Beogradu.

On je naglasio da je bilo reči i o ekonomskoj saradnji koja je ocenjena kao dobra, a premijer Makedonije je naveo da je Srbija na trećem mestu trgovinskih partnera Makedonije sa razmenom od oko 700 miliona dolara godišnje.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Beogradu da su posete na najvišem nivou veoma važne za zaštitu nacionalnih manjina, makedonske u Srbiji i srpske u Makedoniji i da je Makedonija prihvatila inicijativu Beograda za otvaranje kulturnih centara Makedonije i Srbije u Beogradu i Skoplju.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, Zaev je istakao i da Skoplje poštuje dijalog Beograda i Prištine i da je u interesu Srbije da se pronadje rešenje. "Od tog pitanja zavisi perspektiva celog regiona", rekao je Zaev.

Na pitanje novinara o slučaju srpskog diplomate i obaveštajca Gorana Živaljevića koji je u aprilu bio u makedonskom parlamentu tokom upada pristalica VMRO-DPMNE u znak protesta zbog izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja, Zaev je rekao da je pronadjeno diplomatsko rešenje, "onako kako to rade prijatelji".

"Srbija je povukla svog čoveka, mi smo povukli jednog svog čoveka", rekao je Zaev.

(Predsednik Srbije Aleksandar) "Vučić i ja smo razgovarali i pronašli prijateljsko rešenje. (...) To je obaveza političara jer gradjani žele da se unapredjuje saradnja", dodao je Zaev.

Brnabićeva je rekla da je sa premijerom Makedonije pričala i o Kosovu i članstvu Kosova u Unesku i da bi bilo neozbiljno da nisu.

"Niko ne stavlja probleme ispod tepiha… Važno je da imamo dijalog i da se medjusobno informišemo o potezima pre nego što se oni zvanično dese", rekla je premijerka.

Ona je dodala da će i ubuduće biti tenzija u regionu oko nekih otvorenih pitanja, ali da je važno da se problemi rešavaju kroz dijalog.

Zaev je rekao da Srbiju i Makedoniju "sada kao i pre" povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za saradnju.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je i da je postignut preliminarni dogovor da se zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije održi krajem februara ili početkom marta 2018.

Poseta Zaeva je "dobar signal" za naše dalje projekte, ocenila je predsednica Vlade Srbije.Na sastanku je bilo reči i o položaju srpske manjine u Makedoniji i makedonske u Srbiji. Makedonski premijer ocenio je da su posete na najvišem nivou veoma važne za zaštitu nacionalnih manjina.

"Ove posete su veoma važne da bi se bavili zaštitom nacionalnih manjina u obe zemlje. Uvek postoje novi izazovi (...) dobro je potpisati ugovor o kulturnim obeležjima i spomenicima da bi se regulisala pitanja (...) važna za Srbe u Makedoniji", rekao je Zaev.

Makedonski premijer je rekao i da je Makedonija prihvatila inicijativu Beograda za otvaranje kulturnih centara Makedonije i Srbije u Beogradu i Skoplju.

"Ima još da se radi. Mi smo bliski narodi, imamo mnogo zajedničkog, istoriju i prijateljstvo. Političari moraju da prate potrebe gradjana i stvaraju perspektive", rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Makedonci Srbiju stavljaju na prvo mesto medju susedima, o njoj imaju najbolje mišljenje i sa Srbijom žele najbolje odnose.

Ovo je prva poseta Zaeva Srbiji od izbora za premijera i višemesečne napetosti u odnosima dve zemlje koja je kulminirala krajem avgusta povlačenjem kompletnog diplomatskog osoblja ambasade Srbije u Skoplju zbog g "agresivnog obaveštajnog delovanja" protiv interesa Beograda. Tenzije su opale posle sporazuma koji su Zaev i srpski predsednik Aleksandar Vučić postigli 23. avgusta u telefonskom razgovoru saglasivši se da ubuduće nesuglasice treba rešavati iskjučivo dijalogom. Makedonski premijer potom se 26. avgusta u Draču sastao i sa srpskom premijerkom.

Ambasadorka Srbije se 31. avgusta vratila u Skoplje.

Brnabić: Krajem februara ili početkom marta sednica dve vlade Predsednica Vlade Srbije Ana Branbić izjavila je danas je sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim dogovoreno da se krajem februara ili početkom marta naredne godine održi zajednička sednica dveju vlada i naglasila da je njegova poseta važna za ceo region i produbljivanje saradnje dve zemlje.

"Reginalna saradnja i regionalno povezivanje je veoma važno, jer bez regionalnog mira i stabilnosti nema evropskih integracija Zapadnog Balkana", rekla je Branabićeva posle sastanka sa Zaevim u Palati "Srbija".

Ona je rekla da će na zajedinčkoj sednici sledeće godine biti potpisano nekoliko važnih ugovora i dodala da će se Srbija i Makedonija posvetiti jačanju ekonomske saradnje dve zemlje. 

"Poseta je dobar signal za sve naše dalje projekte, mislim da je to dobar signal koji govori o tome da sva medjusobono otvorena pitanja treba da rešavamo dijalogom i to je pravi korak u dodatnog ekonskog i trgovinskog pvoezivanja", rekla je ona.

Branbićeva je zahvalila Zeavu na podoršci koji su pružili da Srbija bude sedište Transportne zajednice jugoistočne Evrope i dodala da je Srbija uzvratila podrškom organizovanja Saveta digitalizacije u Skoplju u narednoj godini.

Ona je kazala da su se na sastanku fokusirali na unapredjenju rada uprava carina, kako bi olakšali promet roba izmedju Srbije i Makedonije, ali i velikih infrastrukturnih projekata, kao što je završetak Koridora 10, izgradnja pruge Budimpešta-Beograd-Skoplje i gasne konekcije Vranje Kumanovo.

Brnabićeva je kazala da se velika pažnja psovećuje kulturnoj saradnji i značaju prava makedonske manjine u Srbiji.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.