AAA

POLITIKA | 21.11.2017 17:25 > 21.11 17:55

Ugljanin: Sandžak je istorijska regija, a Bošnjaci su autohtono stanovništvo

Svečanom sednicom u Novom Pazaru, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obeležilo je danas Dan Sandžaka, ustanovljen u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobodjenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima, 20. novembra 1943. godine.

BNV je saopštio da je njegov predsednik Sulejman Ugljanin kazao da je Sandžak "istorijska regija u kojoj Bošnjaci čine autohtono stanovništvo", ali da se "još od 1977. godine te činjenice brišu iz knjiga, udžbenika i iz statističkih podataka".

Ugljanin je naveo da je Berlinskim kongresom 1878. godine, Sandžak dobio "medjunarodno priznate granice izmedju Srbije i Crne Gore kao 'corpus separatum' (zaseban entitet)", a da su ga tokom Balkanskih ratova "zaposele srpske i crnogorske snage".

Podsetio je na osnivanje ZAVNOS-a 1943. godine, kojim su gradjani Sandžaka formirali "vojsku, lokalne i regionalne organe vlasti, skupštinu, vladu, sve što treba jednoj državi", a rekao je i da su na referendumu  krajem oktobra 1991. godine "gradjani Sandžaka glasali za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju, s pravom na priključenje jednoj od suverenih republika" Jugodslavije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.