AAA

POLITIKA | 22.11.2017 12:20 > 22.11 14:44

Protest zbog zahteva za postupak protiv studenata

  • foto: Miljana Veselinović
  • foto: Miljana Veselinović
  • foto: Miljana Veselinović

Ispred Prekšajnog suda u Beogradu danas je održan protestni skup zbog zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv studenata Tijane Hegić i Vladimira Perića zbog navodnog organizovanja protesta Protiv diktature 18. aprila i 3. maja, posle održavanja predsedničkih izbora.

Studenti Tijana Hegić i Vladimir Perić koji se sumnjiče da su organizovali protest Protiv diktature, saslušani su danas u Prekršajnom sudu u Beogradu i oboje su se izjasnili da nisu krivi.

Doktorand Fakuteta političkih nauka Vladimir Perić je nakon saslušanja kazao da je cilj prekršajnih prijava koje je MUP podneo protiv njih zastrašivanje i težnja da se preduprede moguća buduća okupljanja koja bi bila usmerena na prikazivanju zloupotrebe.

Perić je ocenio da se radi o zloupotrebi izvršne vlasti i policije i dodao da im je podršku pružio Policijski sindikat Srbije koji "smatra da se radi o zloupotrebi policije u političke svrhe".

On je kazao da je kao svog svedoka naveo Ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, jer je ministar "javno izneo da zna ko su organizatori protesta, ali nije naveo njegovo ime tom prilikom već druga lica".

"Voleo bih da mi objasni da li on ima dobre informacije, ili njegov deo MUP-a, ili Policijski sindikat", kazao je Perić.

Dodao je da on "nema nameru da plati nijedan dinar za nepostojeće prekršaje", kao i da će ukoliko do toga dodje kaznu odslužiti u zatvoru.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Tijana Hegić je kazala da joj nisu prihvatljivi ni novčana kazna, niti odlazak u zatvor jer to, kako je ocenila, pokazuje da Srbija nije pravna država.

Studenti su još jednom dodali da oni nisu organizatori protesta Protiv diktature već da su bili učesnici u njemu, kao i da ne mogu da budu krivi za tako nešto.

Pre saslušanja studenata ispred Prekšajnog suda održan je protestni skup zbog zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv studenata Tijane Hegić i Vladimira Perića zbog navodnog organizovanja protesta Protiv diktature 18. aprila i 3. maja, posle održavanja predsedničkih izbora.

Predstavnici organizacije "Protiv diktature" su "peglali glasačke listiće" čime su podsetili na povod za ulični protest aprila ove godine i pozvali vlast da obezbedi demokratske uslove za naredne izbore i vladavinu prava, a potom su gradjanima delili sendviče.

Na protestu su bili i predstavnici Demokratske stranke i Nove stranke.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kazao je da su prekršajne prijave nastavak represije režima prema svima koji žele da misle i kažu to što misle.

On je dodao da će posle podnošenja prijava prtotiv studenata "ludilo od režima" ići po školama, firmama i hapsiti svakoga ko "kaže da želi da misli" i da ima nešto protiv vlasti.

"Obaveza svakog danas je da bude ovde, a jedan broj ljudi misli da je dovoljno tvitnuti, lajkovati ali tako se ne osvaja sloboda i ja pozivam gradjane da bar izadju na izbore", rekao je Živković.

Potpredsednica Demokratske stranke Nada Kolundžija rekla je da su danas došli da bi odbranili pravo na slobodu iskazivanje mišljenja i zbog nezadovoljstva stanjem u zemlji.

"Došli smo da se odupremo nasilju koji se vrši nad mladima koji nezadovoljni stanjem u zemlji ili hoće da se pobune protiv nasilja ili da napuste Srbiju", rekla je Nada Kolundžija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je nedavno protiv dvoje studenata Fakulteta dramskih umetnosti Pavla Terzića i Gavrila Vučetića takodje podneo prekršajne prijave jer su označeni kao organizatori protesta "Protiv diktature".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.