AAA

POLITIKA | 24.11.2017 14:00

Jovanović: Vučićeva reakcija na presudu Mladiću umerena, reakcija opozicije sramna

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da je reakcija predsednika Aleksandra Vučića na presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću bila odmerena, a da je reakcija velikog dela opozicije sramna."Poštenije je što je to što je uradio Vučić, nije želeo da komentariše presudu koja nije pravosnažna... ali je jasno rekao da se treba okrenuti budućnosti i da je to presuda Maldiću, a ne Srbiji, ali više od njega nije moglo ni da se očekuje", rekao je Jovanović.

On je rekao da je sramota da se neko ko je dobio 600.000 glasova na predsedničkim izborima utopi u "jad i bedu opozicije".

"Sramota je da je neko ko je sebe promovisao kao predstavnika gradjanske Srbije o presudi Mladiću tvituje izmedju svadja sa dojučerašnjim partijskim saradnicima ili drugim liderima opozicije. Za to je najmanje kriv Saša Janković, mnogo su više krivi oni koji su ga podržali na predsedničkim izborima", rekao je Jovanović.

On je ocenio i da Vučićeva reakcija nije produbila nesporazume izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine, kao ni izmedju Srba i Bošnjaka, ali da su reakcije zvanične Banjaluke i Srpske pravoslavne crkve gurnule u "drugi plan" Vučićevu "želju da izgradi nove odnose sa Bošnjacima uprkos tragediji i zlu kojeg je prepuna prošlost".

Jovanović je rekao da su ga u razgovoru za Federalnu televiziju BiH pitali kom Vučiću da veruju, onom kakav je bio dok je bio radikal ili onome što sada govori i dodao da je "Vučić uradio mnogo toga da nas uveri da je drugačiji nego što je bio u prošlosti" i da je za sve bolje da on sada vodi politiku prema regionu koju vodi već nekoliko godina.

On je rekao da je izjava poglavara SPC patrijarha Irineja na presudu "duboko nehumana, lišena svake etike, morala i hrišćanskih vrednosti" i da je "nesrećna ona zemlja" u kojoj političari imaju više obzira prema žrtvama, nego verski velikodostojnici.

Jovanović je rekao da za Srebrenicu nije sudjeno srpskom narodu, već da je na doživotnu maksimalnu kaznu osudjen Ratko Mladić i da to "nije presuda samo njemu, nego jednom vremenu i jednoj politici".

"I srpske žrtve su tragične i velike. Srebrenički zločin, zlo koje smo ostavili za sobom na Kosovu, dok ne budemo imali jasan stav o odgovornosti i krivici, to sve marginalizuje naše stradanje", rekao je Jovanović.

On je dodao da je pitanje šta će Srbija da radi sa srebreničkom presudom i kako misle da postoji Republika Srpska ako je svaki njen lider osudjen za genocid, i politički i vojni.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.