AAA

POLITIKA | 27.11.2017 14:55 > 27.11 15:00

Skot: SAD investirale četiri milijarde dolara u Srbiju

Ukupan iznos američkih investicija u Srbiji iznosi oko četiri milijarde dolara, a američke kompanije upošljavaju preko 17.000 radnika, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.
Skot je rekao u intervjuu za portal Nova ekonomija da više od stotinu američkih kompanija i franšiza posluje u Srbiji i dodao da investicije zavise od strateških odluka kompanija o Srbiji, ali i od šireg evropskog i svetskog tržišta.

"Najbolja marketinška sredstva za privlačenje više investitora u Srbiju su uspešne priče kompanija koje već posluju ovde, zajedno sa transparentnim i povoljnim poslovnim okruženjem", rekao je on.

Američki ambasador je ocenio da je ekonomska saradnja SAD i Srbije jaka i da postaje sve jača.

"Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, izvoz Srbije u SAD u prvih devet meseci 2017. godine iznosio je 176 miliona dolara, što je rast od šest procenata u poredjenju sa istim periodom prošle godine. I ne samo to, svakoga dana sve više kompanija otkriva Srbiju kao mesto za investiranje koje ima mnogo šta da ponudi", kazao je on.

Skot je rekao da su programi pomoći SAD uložili više od 325 miliona dolara u jačanje ekonomskih institucija u Srbiji i privlačenje stranih investicija. Kako je naveo, to obuhvata i pomoć Vladi Srbije da uspostavi elektronsko izdavanje dozvola u gradjevinskom sektoru, što predstavlja možda i najvažniji faktor u usponu Srbije na listi Svetske banke "Duing biznis" poslednjih nekoliko godina.

Američki diplomata je naveo da SAD i Vlada Srbije saradjuju na mnogim poljima, a da je jedna od najuspešnijih oblasti ekonomska saradnja.

"Naša saradnja sa Vladom Srbije u ovim oblastima donosi stvarne plodove. MMF je nedavno izjavio da napori Srbije da smanji svoj dug, i borba protiv neformalne ekonomije podrazumevaju veći rast i nižu nezaposlenost. Mudi (Moody) je ranije ove godine unapredio izglede kreditnog rejtinga Srbije na stabilan, navodeći fiskalnu konsolidaciju, reformu tržišta rada, oporavak izvoza i stabilnost cena", rekao je on.

Skot je naveo da i ne pokušava da kaže da je sve postignuto samo zahvaljujući SAD, već da je ponosan što njegova zemlja pomaže i saradjuje s vlastima Srbije u donošenju teških odluka koje omogućavaju uspehe.

Govoreći o tome šta bi Srbija trebalo da uradi da bi postala primamljivija investitorima, naveo je reformu javnog sektora, jačanje institucija i nezavisnog sudstva

"Svetska Banka je identifikovala nekoliko ključnih oblasti u kojima Srbija zaostaje za drugima u regionu, uključujući osnovne usluga kao što su priključci za struju, zatim složeni poreski sistem, poteškoće u sprovođenju ugovora i zaštita manjinskih investitora. Medjunarodni ekonomski i finansijski stručnjaci su takodje savetovali Vladu da poboljša upravljanje problematičnim preduzećima koja su u državnom vlasništvu i po mogućnosti ih privatizuje", rekao je Skot.

Kako je naveo, Srbiji bi pomoglo da smanji troškove Vlade i stvori ravnopravnu atmosferu poslovanja za privatne firme i nastavi borbu protiv sive ekonomije.

Američki ambasador je rekao da je otvorio nalog na Tviteru da bi direktno komunicirao s gradjanima Srbije i čuo njihove probleme.

"Tviter nudi jedan drugačiji, direktan kanal komunikacije sa gradjanima Srbije, tako da sam ga oberučke prihvatio. Budući da je moja glavna publika ovde u Srbiji, odlučio sam da tvitujem na srpskom. Tvitovi su moji, ali zamolim svog pomoćnika da proveri gramatiku pre no što objavim bilo šta", dodao je Skot.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.