AAA

POLITIKA | 27.11.2017 15:25 > 27.11 16:00

Predstavljena knjiga 'Memorandum SANU: posle 30 godina'

Knjiga akademika Koste Mihailovića i Vasilija Krestića "Memorandum SANU: posle 30 godina" danas je predstavljena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Na promociji knjige, u izdanju kompanije "Novosti", govorili su predsednik SANU Vladimir Kostić i Krestić, jedan od pisca tog teksta.

Krestić je s pokojnim akademikom Kostom Mihailovićem još 1995. godine napisao knjigu koja, kako je tada rečeno, treba u potpunosti da rasvetli sve motive i okolnosti nastanka tog dokumenta. Kompanija "Novosti" objavila je treće izdanje njihovog dela, ovoga puta pod naslovom "Memorandum SANU posle 30 godina".

Podsetivši na dešavanja od pre 31 godinu, kada se pojavio Memorandum SANU, Kostić je kazao taj dokumenta SANU nikada i ni na jednom svom telu nije prihvatila kao zvanični dokument institucije.

Kostić je rekao i da SANU "ni danas ne može niti ima mogućnost da odgovori na sva otvorena pitanja i intrige vremena od kojih je ipak ključno kome je i zašto bilo potrebno puštanje u javnost nedovršenog teksta 'Memoranduma' uoči jubileja SANU", 1986.

Kostić je rekao i da je "30 godina kasnije SANU ima neizbežnu obavezu da ukaže na izvesne činjenice i sa sebe strese "istočni " greh jednog zloupotrebljenog dokumenta".

"Smatrali smo i smatramo da je ova generacija dužna da se prema celom postupku odredi, a inferiorno bi bilo da bilo koga ubedujemo da je SANU iskreno posvećena  osvajanju prostora demokratije i slobode, ljudskih i gradjanskih prava, da svaki ljudski žvot smatramo svetinjom...", rekao je Kostić.

Krestić je rekao da Memorandum nije zagovarao rušenje već očuvanje Jugoslavije a da su optužbe o velikosrpskoj politici bile "podla i zlonamerna izmišljotina".

"Napadima na Memorandum, koji još nisu prestali zadatak je bio i do danas je ostao da se svako srpsko nacionalno objedinjavanje i svaki srpski plan za napredak i uspešniji razvoj oceni kao nacionalistički i velikosrpki, pa da se zaustavi i osujeti", rekao je on.

Krestić je ocenio i da zato ne treba niko da se čudi što su i nedavno najavljenu Deklaraciju o zaštiti i opstanku srpske nacije u našem susedstvu, pojedine nevladine organizacije njihovi članovi iz Srbije proglasili kao treći Memorandum".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.