AAA

POLITIKA | 29.11.2017 19:00 > 29.11 19:49

Haško tužilaštvo: Dokazana Tudjmanova zločinačka namera progona Muslimana

Tužilaštvo Haškog tribunala izrazilo je večeras zadovoljstvo presudom kojom su šestorica lidera bosankih Hrvata danas pravosnažno osudjena na višegodišnje zatvorske kazne zbog progona Muslimana u BiH 1993-94. godine.

U saopštenju, Tužilaštvo navodi da je "žalbeno veće potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno sa tadašnjim liderima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu radi etničkog čišćenja Muslimana činjenjem zločina protiv čovečnosti, teških povreda Ženevskih konvencija i drugih zločina".

Presudom je potvrdjeno da su članovi zločinačkog udruženja, čiji je cilj bilo "ujedinjavanje hrvatskog naroda", bili tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman, hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak i komandant Hrvatske vojske Janko Bobetko.

U komentaru presude, Tužilaštvo navodi i da je njome potvrdjeno da je "Hrvatska imala kontrolu nad HVO, koji je počinio rasprostranjene zločine, kao što je i dokazano u ovom predmetu".

"Hrvatska je poslala oficire Hrvatske vojske u BiH, davala im logističku podršku, i slala HV u BiH da direktno učestvuju u sukobu", naglašava haško Tužilaštvo.

Tudjman, Šušak i Bobetko, po presudi, "delili su zločinačku nameru da etnički očiste bosanske Muslimane i doprineli su postizanju tog cilja", precizira Tužilaštvo.

U aluziji na vlasti u Zagrebu, Tužilaštvo ističe da bi "odgovorni zvaničnici trebalo da se zalažu za prihvatanje ovih činjenica".

Mnogi zvaničnici višeg i srednjeg nivoa odgovorni za zločine nad Muslimanima "tek moraju biti privedeni pravdi", a "mnogi su u domašaju hrvatskih vlasti", naglašava haško tužilaštvo, uz očekivanje da će hrvatski tužioci "hitno procesuirati te slučajeve".

Tribunal je danas Jadranku Prliću, ratnom premijeru samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB), izrekao zatvorsku kaznu od 25 godina.

Ministar odbrane HRHB Bruno Stojić, načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i zamenik komandanta HVO Milivoj Petković pravosnažno su kažnjeni sa po 20 godina zatvora.

Pošto mu je izrečena kazna, Praljak (72) počinio je samoubistvo, popivši iz bočice otrov.

Kazna od 16 godina zatvora potvrdjena je komandantu Vojne policije HVO Valentinu Ćoriću, a predsednik komisije HRHB za razmenu zarobljenika Berislav Pušić osudjen je na 10 godina zatvora.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.