AAA

POLITIKA | 30.11.2017 13:20 > 30.11 13:55

Janković predao priznanje da je organizovao protest Protiv diktature


Lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković danas je na pisarnici Ministarstva unutrašnjih poslova predao svoje, kao i "izjave priznanja" više od 150 ljudi u kojima tvrde da su oni organizovali proteste "Protiv diktature" koji su počeli 3. aprila, dan posle održavanja predsedničkih izbora u Srbiji.

Janković je novinarima ispred zgrade ministarstva rekao da je to samo prvi deo izjava priznanja koja predaju kako bi zaustavili podnošenje novih prijava Prekršajnim sudovima protiv mladih ljudi.

Do sada su prijave podnete protiv dvoje studenata Fakulteta dramskih umetnosti Pavla Terzića i Gavrila Vučetića, kao i protiv studenata Fakulteta političkih nauka Tijane Hegić i Vladimira Perića.

"Ne postoji za našeg vremena vlast koja je toliko prezirala, lagala svoj narod i koja se ovoliko plašila svojih gradjana, a posebno mladih i obrazovanih ljudi", rekao je Janković.

On je istakao da nadležni ne mogu i da ne znaju da rade svoj posao, pa su zato posao uradili umesto njih.

"Sada nema ništa drugo, ako po ovom postupku treba da idemo u zatvor, svi ćemo ići u zatvor", poručio je Janković.

On je kazao da su sve izjave priznanja napisana tako da se mogu koristiti kao dokaz pred sudom.

Upitan šta je napisao u svom priznanju, Janković je kazao da je priznao da je organizovao proteste jer je želeo poštene i slobodne izbore i da je koristio svoja prava na okupljanje i izražavanje

"Smatram da predsednički izbori nisu bili fer i pošteni, priznajem da sam protestvovao protiv diktature i nepravde, priznajem da sam se borio protiv laži, nasilja i kriminala, priznajem da sam svoje dostojanstvo uvek branio i da nisam ćutao pred silom i nepravdom, priznajem da u svemu ovome nisam bio sam, priznajem da ću sve ovo ponovo raditi i priznajem da niko nema veće pravo na ovu zemlju niti je bilo ko više voli", pročitao je Janković.

On je kazao da je naveo svoju adresu, broj lične karte i dodao: "Organizovao sam proteste zajedno sa Sorošem (Džordž), Ramušem Haradinajem i to sam radio u tajnom prislušnom centru jedne stranke".

Jedan od studenata protiv koga je podneta prijava Vladimir Perić rekao je da želi da poruči ministru da nisu ostali sami.

"Uz nas su gradjani, uz nas su mladi ljudi, uz nas su političke stranke i pokreti. Izgleda da je ministar primenio pogrešnu metodologiju i mi smo se potrudili da uradimo posao umesto MUP-a i našli stotinak organizatora", rekao je Perić novinarima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović posle podnošenja prekršajnih prijava protiv studenata Tijane Hegić i Vladimira Perića, rekao je da sumnja da su te proteste organizovali "neki veliki" političari, koji su te ljude sada ostavili.

"Neki političari su se tu pojavili tobože da bi šetali a onda su se povukli i ostavili te ljude. To govori o njihovom integritetu", ocenio je ministar pre nedelju dana.

Dok su predstavnici medija čekali lidera Pokreta slobodnih gradjana da dodje i preda priznanja, zaposleni u MUP-u su više puta opominjali novinare da ne snimaju zgradu i sklone se sa ulaza, jer bi u suprotnom mogli da budu kažnjeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.