AAA

POLITIKA | 30.11.2017 19:30

Ljajić: Haški tribunal nije doprineo da pomirenje na Balkanu ide brže nego što ide

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je danas da Tribunal niti je mogao niti je doprineo da proces pomirenja na Blakanu ide brže nego što ide.

Ljajić je za televiziju Prva kazao da proces pomirenja kompleksan i veoma dalek, ali da treba da se govori o vraćanju medjusobnog poverenja potrebnog za slobodnu komunikaciju, kretanje ljudi, ekonomiju i kulturne veze koje se razvijaju.
"Istinsko pomirenje treba da se dogodi u glavama i srcima ljudi", rekao je Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal je posledica činjenice da domaća pravosudja nisu bila spremna i sposobna da sude počiniocima teških krivičnih dela.

Navodeći da je tokom rada tog suda bilo kontroverznih presuda, naročito onih oslobadjajućih, Ljajić je rekao da Haški tribunal nije sudio svima koji su počinili ratne zločine.

"Nisu svi koji su trebalo da budu procesuirani procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost i nisu svi osudjeni", rekao je Ljajić i dodao da je Haški tribunal pogrešio time što je u rezoluciji kojom je osnovan, u preambuli, zadao sebi zadatak da će doprineti procesu pomirenja što svakako nije uspeo da ostvari.

Govoreći o samoubistvu u sudnici Tribunala Slobodana Praljka, Ljajić je rekao da je "jučerašnja odluka je bila samo vrh ledenog brega kada govorimo o lošim stvarima i manifestaciji nečega što nije smelo nikako da se dogodi".

"Da je to jedina loša legitimacija bilo bi dobro, ali bilo je još slučajeva u kojima se Hag nije ponašao kako je trebalo. Najveća zaostavština su njihove arhive", kazao je Ljajić.

Šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne Haški tribunal je u sredu izrekao konačnu presudu kojom su osudjeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima tokom rata u BiH. Izricanje presude obeležio je incident posle izricanja presude trećeoptuženom Slobodanu Praljku. Pošto mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a nekoliko sati kasnije je umro u bolnici.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.