AAA

POLITIKA | 01.12.2017 14:55

Vučić: Strategija Atlantskog saveta važan dokument

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je strategija za Balkan koju predlaže Atlantski savet SAD važan dokument i da je zadovoljan većinom onoga što je napisano.

"Bilo bi dobro kada bi se to pretočilo u realnu politiku SAD i doprinelo našim boljim odnosima", rekao je Vučić novinarima u Beogradu i dodao da Atlantski savet čine veoma uticajni ljudi.

Vučić je rekao da je za njega u tom dokumentu važniji politički okvir od zalaganja za stalno američko vojno prisustvo u regionu, jer su u oni već u bazi u Bondstilu na Kosovu.

Atlantski savet SAD objavio je 28. novembra izveštaj "Balkan napred nova američka strategija za region", u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi i zalaganje za "istorijsko približavanje" sa Srbijom.

U izveštaju se takodje predlaže obnavljanje reputacije SAD kao "iskrenog posrednika", kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu.

SNS će listu kandidata za beogradske izbore predstaviti uoči njihovog raspisivanja

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će SNS s listom kandidata za izbore za Skupštinu grada Beograda izaći kada se raspišu izbori ili dan dva pre toga.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da će to biti "ubedljivo najstručnijim i najboljim timom" i da će Beogradjane, kada za to dodje vreme, moliti da na izborima za Skupštinu grada glasaju odgovorno i prema rezultatima, a ne po simpatijama.

"Ko će biti i kako će biti ja svoj stav nisam promenio po tom pitanju. To ćete videti kada se izbori raspišu. Nekim drugima se žuri, onima koji su već pobedili. Priznajem da su pobedili, ali ću da čestitama tek nakon održanih izbora kada to bude u kutijama", rekao je Vučić i dodao da je na ljudima da odluče šta žele u budućnosti.

Vučić je kazao da se u prestonici ne gradi zbog predstojećih beogradskih izbora, već zato što ima novca.

"Beograd u finansijskom smislu stoji bolje nego ikada, sa mogućnostima većim nego ikada", rekao je Vučić i dodao da u gradu ima više od 1.100 gradilišta, ali da to nema veze sa izborima, već sa uredjivanjem javnih finansija.

Do kraja godine bonus za ceo sektor bezbednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će svi pripadnici sektora bezbednosti do kraja godine dobiti bonus od 10.000 dinara i najavio da će se uskoro napraviti plan stambene izgradnje koji će omogućiti da u naredne tri godine oko 30.000 pripadnika snaga bezbednosti reše stambeno pitanje.

Nakon sastanka sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, Vučić je rekao da se taj bonus odnosi ne samo na pripadnike vojske, već i policije i bezbednosnih službi.

Upitan da li Srbija pregovara sa Belorusijom o kupovini vazdušnih sistema odbrane, Vučić je kratko rekao: "da".

On je dodao da o nabavci novih orudja i oružja Srbija razgovara sa Belorusijom i više zemalja, a da su "za neke stvari razgovori pri kraju".

Vučić je rekao da je konstatovalo da je vojska spremna da izvrši sve zadatke ali da bi mogla da bude još opremljenija i snažnija, s obzirom da vojno neutralne zemlje moraju da se oslone na svoje snage.

On je rekao da su ustanovljeni i neki problemi, medju kojima je nizak standard profesionalnih pripadnika, ali da se već radi na tome da se to promeni na bolje.

"Plate će biti povećane 10 odsto. Nije dovoljno ali je bolje i radićemo da bude još", rekao je Vučić i dodao da će sa povećanjem standarda i opremanje uporedo od pripadnika vojske očekivati veću ozbiljnost i odgovornost ali i značajno veća fizička osposobljenost.

On je izrazio očekivanje da će pružanje prilike za veliki broj pripadnika snaga bezbednosti da reše svoje stambeni problem biti motiv da ostanu da rade u oružanim snagama i podsetio da je stalno otvoren konkurs za prijem profesionalnih vojnika i da se do kraja godine očekuje prijem oko 300 novih vojnika.

Predsednik Srbije je rekao da je to nephodno jer postoji nedovoljna popuna jedinica u nekim delovima zemlje, a biće potrebno i da se zaokruži koncept aktivne rezerve, kako bi država znala čime raspolaže.

Govoreći o naporima da se smanji tehnološko zaostajanje Vojske Srbije, Vučić je rekao da će to biti obavljano na dva načina ubrzavanjem razvoja domaće vojne industrije i nabavkom u inostranstvu.

On je najavio da je Srbija u ovom trenutku u pregovoru sa ruskom kompanijom Rosoboronoeksport o nabavci šest transportnih helikoptera Mi-17, pored dva koji su ranije nabavljeni, a da se početkom 2019. godine očekuje dolazak ukupno devet helikoptera H-145M iz Erbasa za vojsku i policiju.

Vučić je, takodje, rekao da je dogovoreno da do kraja godine svi pripadnici vojske dobiju po dva para uniformi i čizama, za šta postoje sredstva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.