AAA

POLITIKA | 08.12.2017 09:40 > 08.12 16:20

Žandarmi osudjeni na uslovne kazne za napad tokom Parade ponosa 2014.

Viši sud u Beogradu osudio je danas šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine, zbog napada na braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine. 

Jedan žandarm je osudjen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobodjen odgovornosti. 

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osudjeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Djordjević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Na osam meseci uslovno osudjen je Dragan Savić, dok je Rade Matić oslobodjen. 

Tužilaštvo je za sedmoricu optuženih zatražilo po dve godine zatvora, a za jednog 12 meseci, dok su pravni zastupnici žandarma smatrali da bi jedino pravična bila oslobadjajuća presuda.

Tokom sudjenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Predsedavajuća sudskog veća sudija Svetlana Aleksić je, obrazlažući presudu, navela da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka televizije N1 sa mesta dogadjaja.

Ona je dodala da je sud odbacio izjave optuženih da su bili napadnuti i da su se branili.
Aleksić je navela  i da su izjave svedoka odbrane bile kontradiktorne i da su kako je rekla bile usmerene ka tome da optuženima olakšaju položaj.

Navela je i da je sud privatio u potpunosti svedočenjenje sudskog veštaka Branimira Aleksandrića o stepenu povreda oštećenih, a kojim je, kako je rekla potvrdio iskaze oštećenih.

Veštak je, na osnovu sudske medicine, svedočio o povredama Andreja Vučića, Predraga Maloga i dvojice pripadnika vojne policije Saše Stankovića i Saše Jovanovića.

Aleksićeva je navela i da  Vučić i Mali, kako je sud utvrdio , nisu napali žandarme i da je Mali pokuša da izvadi ličnu karti i da se legitimiše.

Navela je i da im je Vučić rekao da ne želi probleme i da ide kod roditelja a da su dvojica pripadnika vojne policije rekla žandarmima da su kolege.


Advokat :Relativno smo zadovoljni presudom, ipak ćemo se žaliti


Jedan od pravnih zastupnika pripadnika Žandarmerije advokat Vladimir Vučinić izjavio je danas da je odbrana relativno zadovoljna uslovnim presudama njihovim klijentima zbog napada na braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda i dvojicu vojnih policajaca na Paradi ponosa 2014. godine, ali da će se ipak žaliti na deo presude. 

Nakon izricanja presude, Vučinić je novinarima ispred zgrade Višeg suda u Beogradu rekao da će se odbrana žaliti na deo koji se odnosi na krivicu a da veruje da će tužilac uložiti žalbu na izrečene sankcije. 

Vučinić je napomenuo da je sud prihvatio deo odbrane tako da su žandarmi osudjeni za zlostavljanje i mučenje a jedan od njih i za napad na vojno lice.

Advokat je dodao i da je sud ublažio kazne, ceneći korektno držanje žandarma tokom sudskog procesa, kao i to što se radi o do sada neosudjivanim osobama, od koji su neki i nagradjivani. 

"Relativno smo zadovoljni kaznama. U dogovoru sa kolegama videću kako ćemo se postaviti dalje a žalićemo se na deo koji se odnosi na krivicu", rekao je on.

PSG: Presuda žandarmima krije zloupotrebe vlasti

Pokret slobodnih gradjana (PSG) izrazio je podršku pripadnicima Žandarmerije koji su danas u Višem sudu u Beogradu osudjeni na uslovne kazne zbog napada na braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa 2014. godine i ocenio da presuda krije zloupotrebe vlasti.

"Presuda šestorici pripadnika Žandarmerije prikriva najznačajnije probleme koji su izbili na površinu za vreme i posle incidenta tokom Parade ponosa pre tri godine, a to su zloupotreba državnih bezbednosnih službi i činjenica da zakoni u ovoj zemlji ne važe za ljude bliske vlasti", naveo je PSG u saopštenju. Pokret je naveo da je tokom sudjenja potpuno zanemarena činjenica da su dvojica civila s rodbinskim vezama u vlasti bila u nezakonitoj pratnji pripadnika Vojne policije i fizički se sukobili sa ovlašćenim službenim licima policije na zadatku.

Prema PSG, zanemareno je i da je vojna služba bezbednosti nakon incidenta nezakonito prikupljala podatke i snimke, razgovarala sa svedocima i selektovala dokaze, dok su i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane nezakonito odbijali saradnju i sabotirali postupak pred zaštitnikom gradjana koji je kao državni organ prvi pokrenuo postupak kontrole.

"Takav sudski postupak pokazuje dubinu zloupotreba državnog aparata koji je stavljen u funkciju jedne političke stranke i njenog režima, a ne sprovodjenja zakona i pravde. Ovaj slučaj nije greška i izuzetak, već pravilo od kada je Srpska napredna stranka na vlasti", piše u saopštenju.

PSG je naveo da se zalaže za zemlju vladavine prava, jednakosti svih pred zakonom i bezbednosti okrenute gradjanima, a ne vlastodršcima, kao i da izražava podršku pripadnicima Žandarmerije i njihovim porodicama, kao i svim svedocima incidenta koji su govorili istinu o onome što su videli i čuli.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.