AAA

POLITIKA | 08.12.2017 13:50 > 08.12 14:27

Skupštinski odbor podržao izmene Zakona o BIA, poslanik DS napustio sednicu

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti danas je podržao izmene i dopune  Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, uz oštro protivljenje poslanika Demokratke stranke (DS)(DS) Radoslava Milojičića, koji je napustio sednicu.

Milojičić je na početku sednice rekao da se tim zakonskim  izmenama omogućava Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da stavi BIA pod potpunu kontrolu i da je to loše po sve gradjane, a što su poslanici SNS ocenili kao poltički performans.

Poslanik DS-a je, pre nego što je napustio sednicu Odbora, negodovao i što direktor BIA  Bratislav Gašić ne pirisustvuje sednici, već je poslao savetnika u BIA .

Milojičić je rekao i da je predloženim zakonim izmenama Gašiću omogućeno diskreciono pravo da zaposli koga hoće, navodeći mogućnost da medju njiima bude i "50 botova SNS".

Predsednik Odbora Igor Bekčić više puta je pokušao da prekine Milojičića uz poziv da govori o dnevnom redu sednice, tako da je poslanik DS, tvrdeći da iznosi politički stav, posle izvesnog vremana napustio sednicu.

Bekčić je rekao i da je bilo jasno da je poslanik DS "želeo da opstruiše rad Odbora", dok je poslanik SNS Vladimir Djukanović ocenio da je Milojičić izveo politički performans.

Djukanović je napomenuo i da je taj performasn izveden u dogovoru s pojedinim televizijama kako bi snimili ono što je poslanik DS govorio.

On je odbacio stavove Milojičića, istakavši da je zbog gradjana neophodno da se jasno kaže o čemu se radi.
Lider  Dosta je bilo (DJB) Saša Raduović je ukazao da se u zakonskim izmenama navodi da "nije obavezan konkurs" za zapošljavanju u BIA i pitao kako će mladi ljudi uopšte znati da BIA traži ljude.

" Ja sam vojno dete i mislim da smo ovde kako bi uradili nešto dobro za bezbednost zemlje", rekao je Radulović, koji je prethodno negodovao što je sednica Odbora sazvana u isto vreme kada i sednica parlamenta.

Radulović je kritikovao Bekčiča i što predloge opozicije ne stavlja na dnevni red sednice odbora kojima predsedava.

Savetnik direktora BIA Mirosav Panić je rekao da BIA ni do sada nije objavljivala javne konkurse za radna mesta, uz objašnjenje da je to i nemoguće s obzirom na poslove kojima se BIA bavi.

"U javnom konkursu je neophodno navesti i opis poslova za koje će neko konkurisatii a i sve ostalo što se može vide u bilom drugom javnom konkursu a to ne radi ni jedna služba u svetu", rekao je Panić.

Ocenio je i da bi objavljivanje javnog konkursa za posao u BIA moglo da omogući onima koji nemaju "baš dobre namere prema državi" da pripreme idelnog kandidata, a što bi moglo da dovde do ugrožavanja bezbednosti.

Panić je rekao i da se predložene zakonske izmene tiču isključivo radno-pravnog statusa radnika BIA i njihovih prava i obaveza koji iz toga proizilaze, a ne delokruga rada BIA.

Dodao je i da je "skoro istovetan zakonski predlog" bio predložen krajem 2016 i početkom 2017, kada direktor BIA nije bo Gašić, već neko drugi.

Izmenama i dopunama Zakona o BIA previdjeno je da akt o sistematizaciji i uredjenju radnih mesta donosi njen direktor uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

Tim izmenama predvidjeno da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrdjuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovodjenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.