AAA

POLITIKA | 09.12.2017 11:45 > 09.12 12:00

Vučić: Brži ulazak Srbije u EU važan za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je sa premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, Bojkom Borisovim, Mihajem Tudozeom i Aleksisom Ciprasom razgovarao o tome kako da se Srbija ubrzanije približi Evropskoj uniji.

On je na konferenciji za novinare rekao da su premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije u Srbiju doneli evropski prijateljski duh i zahvalio im što podržavaju Srbiju na evropskom putu.

"To je važno za budućnost Srbije, ali i stabilnost, mir i predvidivost celog regiona Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.
On je rekao da su sastanci izraz stalne saradnje četiri zemlje i da je rezultat saradnje povećana trgovinska razmena četiri zemlje.

"Srbija ima dobru trgovinsku razmenu sa sve tri zemlje. Očekujemo da zajednička trgovinska razmena sa ove tri zemlje predje tri milijarde evra naredne godine", rekao je Vučić.

Posle sastanka predsednika Srbije sa trojicom premijera, potpisan je i memorandum o smanjenju medjunarodnih tarifa za roming izmedju Bugarske i Srbije.

Borisov: Sa nama imate bezbedan i predvidiv Balkan, koji neće praviti probleme

Premijer Bugarske Bojko Borisov poručio je danas zvaničnicima Evropske unije (EU) da će sa Srbijom, Rumunijom, Grčkom i njegovom zemljom imati bezbedan i predvidiv Balkan, koji neće praviti probleme.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da ove četiri zemlje žele da poštuju zahteve koje evropska demokratija traži, vladavinu prava, ali da žele da se povezuju i da obezbede više plate i bolje prihode za svoje gradjane.

Borisov je ocenio da je sada trenutak da se ostvari povezanost na Balkanu i da su se balkanski lideri odlučili da se fokusiraju na infrastrukturne projekte.

"Naše prijateljstvo nije upereno ni protiv koga, mi samo želimo da privučemo investitore", rekao je Borisov.

Cipras: EU treba da ispravi grešku, Srbija ne može da bude van evropske porodice

Premijer Grčke Aleksis Cipras izajvio je danas u Beogradu da Srbija ne može da bude van evropske porodice i da Evropska unija (EU) treba da ispravi "veliku grešku".

"EU bi trebalo uskoro da ispravi veliku grešku, koja svoje korene vuče iz toga na koje načine se Evropa odnosila prema Balkanu do sada. Bilo je poznato da je Balkan rizično područje. Srbija ne može više biti izvan evropske porodice, pod uslovom da većina stanovništva želi da bude deo EU", rekao je Cipras na konferenciji za novinare.

On je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Bugarske i Rumunije, Bojkom Borisovim i Mihajem Tudozeom rekao da predsedavanje Bugarske EU daje priliku da četiri zemlje promovišu svoje zajedničke ideje.

"Želim da pozdravim predlog Bojka Borisova da organizuje skup EU i država Zapadnog Balkana, koji će preneti poruku da će bugarsko predsedavanje EU biti predsedavanje Balkana", rekao je Cipras.

On je rekao da se mir, stabilnost i ekonomski rast na Balkanu mogu ostvariti samo poštovanjem medjunarodnog prava, a da Pakt iz Lozane predstavlja "kamen temeljac" za region Balkana.

Cipras je rekao da sva četiri lidera žele da pošalju poruku da je potrebno učiti iz prošlosti i stvarati budućnost u znaku saradnje i zajedničkog rasta i razvoja.

Tudoze: Početkom marta regionalni sastanak o migrantima

Premijer Rumunije Mihaj Tudoze izjavio je danas da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Grčke i Bugarske, Aleksis Cipras i Bojko Borisov dogovorili o održavanju sastanaka ministarstava unutrašnjih poslova koji će se baviti pitanjem migranata, i da će prvi sastanak biti održan početkom marta u Bukureštu.

"Nadam se da će ovakvi sastanci postati redovni", rekao je Tudoze na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao da se sada govori o "integracijama Srbije u EU" i da su tri zemlje spremne da podrže Srbiju i da joj olakšaju put u Uniju


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.