AAA

POLITIKA | 11.12.2017 13:45

TS: Vlada Srbije što pre da saopšti pune informacije o planu izgradnje stanova za bezbednjake

Transparentnost Srbije izjavila je danas da bi bilo dobro da Vlada Srbije što pre saopšti pune informacije o planu izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti imajući u vidu negativna iskustva iz doba ranijih vlada sa kršenjem pravila o javnim nabavkama zarad "predizborne izgradnje stanova".

TS je na sajtu naveo da je u ovoj fazi neophodno objaviti informacije o tome šta je zaista obaveza države i na osnovu čega je zaključeno da je stanogradnja isplativija od alternativnih mogućnosti za rešavanje stambenog pitanja pripadnika službi bezbednosti.
TS je pitala koje su obaveze države prema pripadnicima službi bezbednosti, kad je reč o rešavanju stambenih pitanja, koliko pripadnika bezbednosti nema rešeno stambeno pitanje na odgovarajući način, da li je razmatrano rešavanja problema na drugi način, da li je razmatran negativni efekat državne stanogradnje na druge učesnike na tržištu i da li će državna stanogradnja biti izvedena u vidu javne nabavke radova i u kojem postupku.

"Najave ove vrste su omiljena tema u predizbornom periodima. U nekim situacijama je iza najava sledila zaista i nekakva izgradnja, poput mnogih nedovršenih projekata za mlade bračne parove iz 2000, kao i izgradnje čitavog naselja u Beogradu i mnogih, manje ili više potrebnih projekata pred važne izbore 2012, a sve na osnovu posebnog Zakona 'o pomoći gradjevinskoj industriji' iz 2011, koji je ozbiljno narušio sistem javnih nabavki", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka Komisije za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti da će na proleće početi izgradnja stanova za pripadnike policije, vojske, Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Zavoda za izvršenja krivičnih sankcija. On je rekao da će se stanovi graditi u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu i Vranju i da će prosečna cena kvadrata iznositi oko 500 evra.

Vučić je rekao i da će tačne lokacije izgradnje stanova i konkursi uslovi biti poznati do 15. januara, a da nerešeno stambeno pitanje ima oko 20.000 policajaca, 14.000 vojnika i 1.500 pripadnika BIA.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.