AAA

POLITIKA | 11.12.2017 19:05 > 11.12 19:09

Makron pisao Vučiću, potvrdio da će doći u Srbiju čim bude mogao


Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem je naveo da su odnosi dve zemlje zasnovani na "prijateljskim, davnašnjim i dubokim vezama" i potvrdio nameru da poseti Srbiju "čim bude imao priliku za to".

"Odnosi naše dve zemlje su zasnovani na prijateljskim, davnašnjim i dubokim vezama koje posebno obeležava bratstvo po oružju koje je ujedinilo naša dva naroda tokom Prvog svetskog rata i koje je učvrstilo naše prijateljstvo", stoji u Makronovom pismu, saopštio je kabinet predsednika Srbije koji je ranije danas primio novog ambasadora Francuske u Beogradu.

Vučić je danas doputovao u Pariz, gde, na poziv predsednika Makrona, kao predstavnik sa Zapadnog Balkana, učestvuje na Samitu "Jedna planeta" o dvogodišnjici potpisivanja Pariskog sporazuma o klimi.

Makron je rekao da je Srbija "važan strateški partner" Francuske i pozdravio Vučićevo delovanje na jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana.

"Francuska podržava približavanje Vaše zemlje Evropskoj uniji koja ostaje suštinski stožer stabilnosti i ekonomskog razvoja našeg kontinenta. Vaša Vlada je poslednjih godina odlučno radila na jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana i na njegovom ekonomskom razvoju, a to delovanje želim da pozdravim", naveo je predsednik Francuske.

On je kazao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da razgovara s Vučićem u septembru, kada ga je predsednik Srbije pozvao u posetu.

"Imao sam veliko zadovoljstvo da razgovaram sa Vama na marginama Generalne skupštine UN u septembru. Tada ste izneli mogućnost da posetim Vašu zemlju u 2018. godini, veoma značajnoj za obeležavanje našeg savezništva u prvom svetskom sukobu. Veoma sam Vam zahvalan na ovom pozivu i potvrdjujem Vam svoju nameru da dodjem u posetu Srbiji čim budem imao priliku za to", navodi se u pismu Makrona.

Makron je dodao da su ekonomski odnosi Srbije i Francuske nedavno ojačali i da je to "znak interesovanja francuskih preduzeća za srpsko tržište i za perspektive ekonomskog rasta Srbije".

"Po tom pitanju, želim da privučem Vašu pažnju na kvalitet francuske ponude u sektoru infrastrukture, posebno urbane i aerodromske i u oblasti energetike. Više francuskih preduzeća je pozicionirano za velike ugovore u Srbiji u tim oblastima", stoji u Makronovom pismu Vučiću.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.