AAA

POLITIKA | 12.12.2017 13:35 > 12.12 14:26

Dragan Šutanovac vratio nagradu "Najevropljanin"

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac vratio je nagradu "Najevropljanin" koju je dobio u 2010. godini za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, saopštila je danas DS.

Kako se dodaje, Šutanovac je naveo da ne želi da učestvuje u "manipulisanju evropskim vrednostima" u trenutku kada EU ima najnižu podršku gradjana od 2000. godine.

"Nikada nisam želeo da se takmičim sa bilo kim u tome ko je 'najevropljanin', ali sam sa velikim zadovoljstvom primio ovu nagradu 2011. godine kao neko ko je istinski posvećen evropeizaciji Srbije, ali pre svega u ime tima koji je sproveo reformu Vojske Srbije, kao najvećeg i najkompleksnijeg sistema u zemlji", rekao je Šutanovac, koji je u to vreme bio ministar odbrane.

On je dodao da je, zahvaljujući reformi Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane bilo motor evropskih integracija zemlje, a učešće Vojske u prvoj mirovnoj operaciji EU pokazatelj je da je naša odbrana sastavni deo evropskog bezbednosnog sistema.

"Brojni drugi dobitnici koji su ovo priznanje zaista zaslužili, kao ni gradjani Srbije, ne zaslužuju da se manipuliše evropskim vrednostima, a sve zarad pranja nečije biografije ili jačanja bilo čijeg proevropskog legitimiteta i to u trenutku kada EU ima najnižu podršku gradjana od 2000. godine. Prvenstveno iz tog razloga ovu nagradu moram da vratim organizatorima", rekao je predsednik DS.

Šutanovac je dodao mu je lično ta nagrada "kost u grlu" već duže vreme zbog različitih dobitnika sa kojima se politički i ideološki ne slaže, za koje veruje da su neiskreni evropejci, pa čak i iskreni antievropejci, ali da je smatrao da zbog svojih saradnika u Ministarstvu odbrane nema pravo da nagradu vrati.

"Medjutim, danas moje lično uverenje, ali i ljudi sa kojima sam radio na reformi Vojske, više ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povladjuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost", rekao je Šutanovac.

On je kazao da za njega "najevropljanin" ostaje svaki gradjanin Srbije koji je posvećen slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.