AAA

POLITIKA | 12.12.2017 13:45 > 12.12 14:00

Vučić: Pravosudje u Srbiji neefikasno i izloženo političkim uticajima, ali to je nasledjeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se slaže sa primedbama iz Brisela da je pravosudje u Srbiji neefikasno i izloženo političkim uticajima, ali da su to nasledjeni problemi.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom broja otvorenih poglavlja u pregovorima Srbije i EU i primedbi nekih zemalja članica, Vučić je rekao da ne misli da uvek i u svemu postoje dvostruki aršini i da u potpunosti prihvata primedbe na račun pravosudja.

"Kad jedna politička stranka, kao što je Demokratska stranka, postavi sve sudije i sve tužioce u tobož reformi pravosudja, sigurno je da tih problema ima. Videli ste, uostalom, Miškovićevog privatnog sudiju koji je danas postao zvanično potpredsednik ili visoki funkcioner Jeremićeve stranke... Očigledan, dakle, brutalni politički uticaj, i tu su ljudi iz Evrope sasvim u pravu, i uveren sam da su na to mislili", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

"Oko pravosudja sasvim su u pravu i nemam nikakvih iluzija, moraćemo mnogo da radimo da to što smo nasledili i politički uticaj na pravosudje i neefikasnost,  menjamo u potpunosti", rekao je.

"Ali, da se ne pravim da nisam razumeo pitanje... Ukoliko bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji i priznala nezavisno Kosovo videli biste da bismo bili šampioni u odbrani prava nacionalnih manjina istog dana, i da bi bilo da cveta efikasno i nezavisno pravosudje u Srbiji i sve drugo", dodao je.

Srbija je juče otvorila dva poglavlja u pregovorima sa EU a iako se očekivalo otvaranje još jednog, pet članica EU, medju kojima je i Hrvatska, imalo je zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosudja u Srbiji.

Upitan o primedbama Hrvatske, Vučić je rekao da nije očekivao ništa i da nikad nije molio, niti će moliti za otvaranje poglavlja.

"Ako hoćete da otvorite poglavlja hoćete, ako nećete da otvorite poglavlja nemojte da otvarate poglavlja. Dakle, Srbija treba da dobije ono što zaslužuje, odnosno što vi mislite da Srbija zaslužuje i to je takodje u redu. Nemam nikakav problem sa tim. Hoćete jedno hvala, hoćete dva mnogo vam hvala, nećete ni jedno opet vam hvala. Naše je da radimo, da obavljamo svoj posao", dodao je predsednik Srbije koji u Parizu učestvuje na samitu o klimatskim promenama a treba da se sastane i sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Ne znam na koji model Srbija treba da se ugleda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom otvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije i EU da nije pratio komentare i ne zna šta je ko rekao.

"Dva poglavlja, dva poglavlja, koliko hoće da otvore neka otvore, hvala im i to je to", rekao je Vučič novinarima u Parizu gde učestvuje na samitu "Jedna planeta", o klimatskim promenama.

Srbija je juče otvorila dva poglavlja u pregovorima sa EU a iako se očekivalo otvaranje još jednog, pet članica EU imalo je zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosudja u Srbiji.

Na pitanje o primedbama vezanim za položaj nacionalnih manjina u Srbiji, Vučić je rekao da ne zna na koji model Srbija treba da se ugleda ali da je "zahvalan madjarskoj vladi i ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu koji je o pravima nacionalnih manjina u Srbiji, a on ima najviše prava da o tome govori jer je madjarska manjina najveća, na svim sastancima govorio kako bi bilo dobro da se mnoge zemlje EU ugledaju na Srbiju".

"Ali, ako oni misle da mi grešimo i da bi trebalo više da preuzmemo od Hrvata, Slovenaca, Bugara, Letonaca i tako dalje, mi možemo i to da prihvatimo kao model", rekao je Vučić.

"Samo neka nam kažu koji model treba da prihvatimo, da li hrvatski model u kojem se vrši svakodnevna asimilacija ono malo preostalih Srba, ili da prihvatimo slovenački, ili letonski, ili bugarski. Ne znam na koji model misle, ali neka nas obaveste koji model treba da prihvatimo", dodao je Vučić uoči sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.