AAA

POLITIKA | 12.12.2017 14:15 > 12.12 15:09

Janković (PSG) se odrekao priznanja Najevropljanin koje je dobio 2010. godine (VIDEO)

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković izjavio je danas da se odriče nagrade Najevropljanin koju je dobio 2010. godine kao zaštitnik gradjana jer sebe ne vidi "u istoj vrednosti i političkoj grupi sa mnogim ljudima koji su to priznanje u medjuvremenu dobili".

"Kao zaštitnik gradjana dobio sam priznanje 'Najevropljanin' za izgradnju institucije zaštitnika gradjana. U medjuvremenu mnogi drugi su dobili to priznanje. Ja sam iskreno privržen evropskim vrednostima, a Pokret slobodnih gradjana je organizacija koja Srbiju vidi kao deo evropskog političkog i kulturnog prostora", kazao je Janković na današnjoj konferenciji za novinare.

Janković je rekao i da nema nameru da bilo koga uvredi i da ne želi da menja kriterijume onih koji tu nagradu daju.

"Bez namere da ikoga uvredim i bez moći i želje da menjam kriterijume oni koji tu nagradu daju, ja se tog priznanja odričem", naveo je Janković.

Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. godinu, koje dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu, sinoć su u Skupštini grada Beograda uručene dobitnicima. Medju dobitnicima su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni gradski urbanista Beograda Milutin Folić i predsednik Skupštine opštine Jagodine Dragan Marković Palma.

Nagrada je dodeljena 18. put. Prva evropska kuća nastala je 2000. godine pod okriljem Evropskog pokreta, kada su zajedno ustanovili nagradu, a 2008. zbog neslaganja oko jasnih pravila i procedura članova žirija i donošenja odluka o nominaciji i dodeljivanju nagrada, Evropski pokret se povukao iz toga.

Janković je izjavio i da su svi organi tog pokreta potvrdili rešenost da podrže Dragana Djilasa u slučaju da se kandiduje za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima.

Janković je pozvao sve demokratske snage u Srbiji na jačanje i širenje demokratskog bloka.

"Svi koji Srbiju vide kao demokratsku državu u kojoj se vlada zakonima i institucijama a ne lažima i silom, dobrodošli su u demokratski blok koji će Srbiju što pre vratiti Srbiju sa stranputice kojom je krenula... Tu posebno mislimo na DS, pokret Dosta je bilo, Pokret nedavimo Beograd i druge stranke, pokrete i udruženja demokratskog predznaka", naveo je on.

Janković je ocenio da "neće biti iznenadjenje ako Aleksandar Vučić raspiše i vanredne parlamentarne izbore" jer nema rešenje za predstojeće izbore u Beogradu.

"Možemo očekivati i raspisivanje parlamentarnih izbora kojima će nastojati da razblaži svoj predstojeći poraz i raspe opozicione kapacitete", naveo je on.


Povezane vesti:

Dragan Šutanovac vratio nagradu

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.