AAA

POLITIKA | 13.12.2017 17:45 > 13.12 19:52

Skupština Srbije neće razmatrati amandmane na državni budžet za 2018. godinu

Poslanici u Skupštini Srbije potrošili su svo vreme namenjeno za raspravu u pojedinostima o predloženom državnom budžetu za 2018. godinu, tako da o podnetim amandmanima neće ni biti reči.

Vreme od 600 minuta je potrošeno posle tri dana rasprave o prvim tačkama dnevnog reda koje se tiču rebalansa državnog budžeta za 2017. godina, a utrošila ga je uglavnom vladajuća većina, obrazlažući više od 300 gotovo istovetnih svojih amandmana.

Pojedinim poslaničkim grupama i ovlašćenim predstvnicima poslaničkih grupa ostalo je svega još nekoliko minuta koji im pripadaju na osnovu broja poslanika u parlamentu. Te minute su poslaničke grupe "čuvale" ne bi li uspele bar nešto da kažu o budžetu za narednu godinu.

Na osnovu toga reč us nakratko dobili šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović i zamenik šefa poslaničke grupe Dveri Srdjan Nogo koji su kritikovali budžet i vlast.

Oni su negodovali zbog toga što je onemogućena rasprava u pojedinostima o najvažnijem zakonskom predlogu državnom budžetu, a Radulović je ponovio da će "zbog kradje vremena" podneti krivičnu prijavu.

Posle toga krenulo je prijavljivanje povreda skupštinskog Poslovnika.


Dveri i DJB: Loš predlog državnog budžeta Srbije, zavlačenje ruke u džep gradjana

Poslanici u Skupštini Srbije koji su "sačuvali" nešto vremena koje im je ostalo od poslaničke grupe kojoj pripadaju i ovlašenih predstavnika poslaničkih grupa, večeras su ga iskoristili da kritikuju predloženi državni budžet za 2018. godnu, što je naišlo na negodovanje vladajuće većine i pozivanje na povrede skupštinskog Poslovnika.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da je Vlada Srbije napravila velike uštede i smanjila deficit na veoma pogrešan način što najviše košta gradjane te da deficita ne ni bi bilo da se nije poseglo u džepove gradjana i privrede.

On je kazao da država vodi pogrešnu ekonomsku politku i da država ima ogromnu potrošnju zbog "nesposobnih" partijskih kadrova.

Radulović je kazao da je budžetom moglo da se predvidi vraćanje plata i penzija koje su smenjene, da je bilo moguće uvrstiti i besplatne udžbenike za osnovne i srednje škole, ali da to nije učinjeno jer nema reda i jer ministarstva vode nekvalifikovani kadrovi.

Zamenik šefa poslaničke grupe Dveri Srdjan Nogo rekao je da vladajuća većina želi da onemogući raspravu u pojedinostima o budžetu da bi prikrila realno stanje i realne statističke podatke o realnom životu gradjana u Srbiji.

On je takodje ocenio da su uštede u budžetu napravljene "preko ledja gradjana", uzimanjme od plata i penzija, i porezima.

Nogo je nazvao predstavnike vladajuće većine "šibicarima" zbog čega je usledio niz prijava povrede Poslovnika, a predsedjavjući Veroljub Arsić je za Noga rekao da je "beznedežan slučaj".

"Kolega Nogo je beznadežan slučaj. Žalim ja ne mogu da pomognem, možda jednog dana odraste", rekao je Arsić.

Odgovarajući na kritiku Noga da su naftni derivati skupi, ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da je cena energenata u Srbiji medju najpovojnijim u regionu, a samim time i najniža u Evropi, te da je besmisleno da poslanici navode jedine dve zemlje u regionu gde je gorivo jeftinije nego u Srbiji.

Pošto istekne vreme koje ima još po neka poslanička grupa, predsedavajući će večeras nastaviti plenarnu sednicu Skupštine Srbije čitajući amandamne koji je ukupno oko 2.000 na budžet i na još 26 predloženih zakona koji su takodje na dnevnom redu, a o kojima nema vremena da se raspravlja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.