AAA

POLITIKA | 15.12.2017 12:55 > 15.12 16:19

CRTA: Skupština Srbije raskinula Memorandum o saradnji

Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, koja je zatamnila sajt Otvorenog parlamenta, objavila je danas CRTA na svom Tviter nalogu.

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je juče zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Potom su predsednica skupštine Maja Gojković i potpredsednici Skupštine Srbije optužili organizaciju da sprovodi "očiglednu političku agendu" i pozvali je da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju "političku" platformu umesto što pokušava da gradjane Srbije "dovede u zabludu".

Želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe

Organizacija CRTA ocenila je danas da poziv predsednice i tri potpredsednika Skupštine Srbije da CRTA zbog odluke da zatamni sajt Otvoreni parlament, na izborima proveri svoju političku  platformu, pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu.

"Kao organizacija civilnog društva, koja već pet godina nastoji da gradjanima učini parlament bližim i da ih poveže sa narodnim poslanicima svoju ulogu vidimo kao podršku gradjanima da ostvaruju svoja gradjanska prava", navela je CRTA u saopštenju.

CRTA je dodala da nije uloga svih aktera u demokratskom društvu da se bore za vlast i da učestvuju na izborima.

"Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi", navela je CRTA.

CRTA je podsetila da Memorandum o saradnji sa parlamentom, potpisan 2013, definiše da će dve strane raditi na jačanju kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine, izgradnji poverenja izmedju gradjana i parlamenta, povećanju svesti gradjana i šire javnosti o ulozi i funkcijama Skupštine, uspostavljanje redovne komunikacije javnosti i poslanika i na povećanje efikasnosti rada Službe Narodne skupštine i poslanika.

"Ne želimo da učestvujemo u političkoj i stranačkoj borbi, ali želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe. Upravo zbog tih principa nastavljamo svoj protest i sajt Otvorenog parlamenta će ostati zamračen dok parlament ne počne da se vraća u demokratske tokove", istakla je CRTA.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.