AAA

POLITIKA | 18.12.2017 11:10

Transparentnost: Usvajanje budžeta korak nazad u pogledu parlamentarne kontrole vlasti

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je danas da je proces usvajanja budžeta Srbije za 2018. godinu u Skupštini Srbije krupan korak nazad u pogledu parlamentarne kontrole izvršne vlasti.

"Skupština u novijoj istoriji Srbije nikada nije zaista kontrolisala Vladu, već su i izvršna i zakonodavna vlast uvek bile servis jedne ili više vladajućih stranaka. Medjutim, to je ipak bila institucija u kojoj su predstavnici različitih političkih opcija uglavnom imali priliku da makar iznesu svoje stavove, bez obzira na to što je kod glasanja politički interes uvek pobedjivao snagu argumenata", saopšteno je iz te organizacije. 
Poslanici vladajuće većine "potrošili" su vreme predvidjeno za raspravu o budžetu tako što su parlamentu predložili više od 300 gotovo istovetnih amandmana, i to na Predlog izmene Zakona o budžetskom sistemu.
Nakon što je vreme isteklo, poslanici vlasti su povukli svoje predloge.

Transparentnost smatra da je na taj način vladajuća većina, umesto uobičajenog ignorisanja opozicionih predloga, učinila sve da se oni ne uopšte ne čuju.

"Pored oprobane metode objedinjavanja diskusije o nepovezanim predlozima zakona, što su činili i njihovi politički prethodnici, sadašnja poslanička većina je dovela do apsurda i pravo na podnošenje amandmana. Tako je gotovo cela desetočasovna skupštinska diskusija po amandmanima protraćena na obrazloženje besmislenih amandmana za koje nisu glasali ni predlagači", dodaje se u saopštenju.

Ta organizacija dodala je da Srbija ima veoma loš skor u uglednom medjunarodnom istraživanju "Indeks otvorenosti budžeta", a da je glavni razlog nepoštovanje rokova, usled čega ni gradjani ni poslanici nemaju dovoljno vremena za razmatranje ključnih budžetskih dokumenata.

"Poučeni iskustvom usvajanja budžeta Srbije za 2018. godinu, preporučili smo autorima ovog istraživanja, s kojima godinama saradjujemo, da ubuduće ocenjuju ne samo da li zakonodavna tela imaju na raspolaganju dovoljno vremena da razmotre predlog budžeta koji dostavi izvršna vlast, već i da li je u raspravi ostavljeno dovoljno vremena za predstavljanje svih amandmana", navela je Transparentnost.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.