AAA

POLITIKA | 20.12.2017 14:00 > 20.12 14:13

Savet za štampu: Danas i Politika najmanje prekršaja, Srpski telegraf najviše u 2017. godini

Dnevni listovi Srpski telegraf i Alo najviše su kršili Kodeks novinara Srbije u 2017. godini, dok se listovi Danas i Politika nalaze na kraju liste po broju prekršaja, kazali su danas učesnici istraživanja Saveta za štampu.

Na tribini "Koliko su mediji poštovali Kodeks novinara Srbije u 2017. godini" koja je održana u Pres centru UNS-a, navedeno je da je osam dnevnih štampanih medija od aprila do novembra 2017. godine prekršilo kodeks u 4.717 tekstova, što je povećan broj u odnosu na 2015. i 2016. godinu.

Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza je kazala da najveći broj prekršaja ima list koji je i prošle godine bio na prvom mestu Srpski telegraf sa 1.282 prekršaja, dok je na drugom mestu Alo sa 1.070 prekršaja.

Na trećem mestu je Kurir sa 1.016 prekršaja, dok četvrto mesto zauzima Informer sa 953.

Skrozza je dodala da je Informer pao sa drugog mesta, na kojem je bio prošle godine, na četvrtvo mesto, ali je kazala da to nije pokazatelj da se u tom listu broj prekršaja smanjio, već je to znak da je u drugim štampani medijima broj nepoštovanja pravila porastao.

Blic se nalazi na petom mestu, Večernje novosti na šestom, dok su Danas i Politika na sedmom, odnosno osmom mestu.

Skrozza je kazala da je list Politika imao 38 prekršaja što ga označava kao prvog na listi poštovanja Kodeksa, ali je dodala da je ipak u tom listu u 2017. godini došlo do "nezapamćene situacije u kojoj je izmišljen autor teksta".

Dodala je da je u 2015. godini bilo 2.962 prekršaja, u 2016. je bilo 4.402 prekršaja dok je u 2017. taj broj porastao na 4.717 prekršaja.

Skrozza je kazala da je najveći broj listova prekršio poglavlje dva, koji se odnosi na to da mediji ne treba politički da se svrstavaju, što je, kako je navela, postojalo u većini tekstova.

Ona je rekla da je prekršeno i poglavlje pet koje se odnosi na to da novinar ne sme slepo da veruje izvoru informacija i dodala da su novinari tri puta više nego u 2015. godini prekrili i namerno prećutali neke informacije u tekstu.

Skrozza je istakla da je u 2017. godini bio povećan broj naslova u štampanim medijima u kojima se javnost neopravdano uzbunjivala i zastrašivala i dodala da je to zabranjeno Kodeksom novinara.

Docentkinja Fakulteta političkih nauka Jelena Surčulija Milojević je kazala da je su za devet nedelja istraživnja online mediji u Srbiji imali 4.344 prekršaja, od kojih je najveći broj prekršaja imao portal Exspres, zatim Srbija danas sa 938, Telegraf sa 824 i BKTV News sa 525 prekršaja.

Najmanji broj kršenja kodeksa bio je na portalima 021, B92, Mondo i Noice sa 102 prekršaja.

Surčulija Milojević je kazala da se najveći broj nepoštovanja Kodeksa novinara Srbija odnosio na nenavodjenje izvora informacija, kršenje prava na privatnost i pretpostavke nevinosti i nepoštovanje kulture javnih reči.

Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić ocenio je da bi broj prekršaja bio smanjen da "postoji pravosudni sistem u Srbiji koji bi kaznio medije koji ne poštuju Kodeks" i apelovao na sve medije da isprave nepravilnosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.