AAA

POLITIKA | 20.12.2017 17:05 > 20.12 17:12

Ministar uprave Srbije odbacio sindikalnu kritiku Zakona o zaposlenima u javnim službama

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić je saopštio da nisu tačni danas saopšteni stavovi nekoliko sindikata prosvete i zdravstva o Zakon o zaposlenima u javnim službama.

Ružić je naveo da je taj zakon pripreman e uz široke konsultacije sa reprezentativnim sindikatima u javnim službama radi postizanja što većeg konsenzusa u definisanju prava i obaveza zaposlenih.

"Dijalog nije trajao 20 dana, već duže od šest meseci, i sa sigurnošću mogu reći da je doprineo definisanju mnogih odredbi zakona", rekao je Ružić, prenelo je njegovo ministarstvo.

Dodao je da su uvažene specifičnosti pojedinih javnih službi i nivo prava koji je dostignut u posebnim zakonima, a koji je realizovan u saradnji sa reprezentativnim sindikatima.

Ostavljeno je značajno mesto kolektivnim ugovorima kojima se može precizirati ili definisati široki korpus prava zaposlenih uvažavajući osobenosti delatnosti i radnopravni položaj u pojedinim javnim službama, rekao je on.
   
Ružić je istakao i da se tim zakonom uredjuje radnopravni status i plate zaposlenih u javnih službama i da se uspostavlja sistem radnih odnosa u javnim službama zasnovan na zaslugama

Zakonom se uspostavlja sistem vrednovanja radne uspešnosti, čiji je cilj da doprinese uspostavljanju kvalitetnog, blagovremenog i efikasnog izvršavanja ciljeva i zadataka javne službe, dodao je on.

Zakon o zaposlenima u javnim službama koji je nedavno usvojila Skupština Srbije, direktno ugrožava pola miliona ljudi zaposlenih u prosveti, kulturi, zdravstvu, socijalnim službama i sportu, rečeno je ranije danas na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika nekoliko sindikata zaposlenih u prosveti i zdravstvu.

"Ovo je zakon koji na ovaj ili onaj način direktno ugrožava skoro pola miliona ljudi. Negde oko 470.000 zaposlenih u javnim službama", kazala je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.