AAA

POLITIKA | 24.12.2017 14:10 > 24.12 15:03

CRTA se povukla iz Pećinaca iz bezbednosnih razloga

Centar za istraživanje, transparentnost i dogovornost (Crta) odlučio je da prekine posmatranje današnjih vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, iz bezbednosnih razloga.

Kako su njeni predstavnici naveli u saopštenju, oni su prijavili policiji da ih je nepoznata grupa mušakraca pratila, a potom su se povukli iz Pećinaca.

Istakli su da im je u više navrata nekoliko grupa nepoznatih muškaraca preprečila put i zaustavila vozila njihovih mobilnih timova kako bi fotografisali vozilo i članove Crte.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je ranije danas za agenciju Beta da se vanredni izbori u Pećincima održavaju u "neslobodnoj atmosferi", jer je narušena tajnost glasanja, a biračka mesta obilazi obezbedjenje koje legitimiše gradjane.

"Atmosfera se ne može okarakterisati kao slobodna, jer su ispred biračkih mesta parkirana vozila koja nemaju stranačka obeležja, ali ljudi iz njih vode spisak gradjana. Prisutno je i potpuno fantomsko obezbedjnje koje cirkulišu po biračkim mestima, koje je presrelo i naše ekipe i tražilo da se identifikujemo. Nisu nam rekli čije su obezbedjenje, već da imaju pravo da budu tu", rekao je Nedeljkov.

On je kazao i da su dobili informacije od gradjana da je na nekoliko biračkih mesta isključena tajnost glasanja.

"Ovoga puta su isključene te suptilne metode kontrole, poput fotografisanja, već su nam gradjani rekli da zaokružuju redni broj na listama tako da članovi biračkog odobra vide za koga su glasali", ispričao je Nedeljkov.

On je rekao i da su oko 11 sati dobili informaciju da je Opštinska izborna komisija u Pećincima odbila prigovor koji su uložili jer im je zabranjeno posmatranje izbora u toj opštini.

Sat vremena od otvaranja, na biračkom mestu u Popincima u opštini Pećnici, dogodio se incident i koškanje, nakon što su predstavnici Demokratske stranke (DS) počeli da prijavljuju nepravilnosti u vidu "javnog glasanja", a iz te stranke su najavili i krivičnu prijavu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.