AAA

POLITIKA | 28.12.2017 12:30 > 28.12 13:28

Ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu Hrvatske zbog incidenta u Sonti

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj odbila da primi protestnu notu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova zbog navodno etnčki motivisanog incidenta u vojvodjanskom mestu Sonta i optužilo Zagreb da zloupotrebljava incident koji nema nikakve veze s nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika.

U saopštenju se navodi da je ambasadorka Mira Nikolić, koja je danas pozvana u Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske povodom nedavnog navodno etnički motivisanog incidenta u Sonti, sagovornicima prenela da je utvrdjeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

"Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti", navodi se u saopštenju i dodaje da je "ambasadorka Srbije upozorila da bi ovakvi potezi Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Srbiji".

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji.

Ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos. Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona, dodaje se u saopštenju MSP-a Srbije.

Vučić: Hrvatska izmislila medjunarodni karakter tuče u Sonti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da podaci policije i Bezbednosno-informativne agencije pokazuju da su predstavnici hrvatske vlasti izmislili medjunardni karakter sukoba i tuče u Sonti, u opštini Apatin u Vojvodini.

"Ali šta da radimo, kada nemaju šta da rade, oni uvek kažu nešto protiv Srba", kazao je Vučić novinarima u Lebanu.

O napadu na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti javnost je u utorak izvestio predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov koji je rekao da su pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti i da su tom prilikom "korišćeni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom".

Policija u Somboru potom je saopštila da je identifikovala trojicu mladića koji su u Sonti u noći izmedju nedelje i ponedeljka, nakon verbalnog konflikta, izazavali tuču u kojoj je učestvovalo više lica, kao i da će protiv jednog 19-godišnjaka biti podneta krivična prijava, a protiv druge dvojice prekršajne prijave.

Policija je navela da taj incident nije nacionalno motivisan, niti da je operativnim radom utvrdjena bilo koja indicija koja bi ukazivala na nacionalne motive.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

keja29/12/2017 08:11

Gospodo, recite da će sud odlučiti...

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.