AAA

POLITIKA | 12.01.2018 14:55

Jeremić: Odgovaraće svi umešani u pljačkaške privatizacije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će ta partija biti nemilosrdna u sprovodjenju zakona i da će odgovarati svi umešani u pljačkaške privatizacije po "stečajnom modelu", a kao primer je naveo zloupotrebe u prodaji IMT-a i Srpske fabrike stakla.

"Sa ogromnom pažnjom pratimo kome će pripasti ukupno 36 hektara zemljišta IMT-a ogromne vrednosti na elitnoj lokaciji u Novom Beogradu i koji će investitor, tajkun ili strateški partner, arapski ili neki drugi, uzeti zemljište IMT-a. Poručujem svima koji ne žele da imaju problema sa zakonom da dva puta razmisle pre nego što postanu deo ove koruptivne priče", rekao je Jeremić televiziji Naša.

Jeremić je naveo da je indijski gigant TAFE 2015. godine hteo da kupi IMT i zadrži sve radnike, pokrene izvoz u ceo svet, ali je oteran, a IMT je oteran u stečaj i 4.000 radnika je ostalo bez posla.

"IMT je gurnut u stečaj da bi se iskoristilo 28 hektara zemlje i osam hektara zelenih površina na premijernoj lokaciji u Beogradu, pored 'Erport sitija'. Radnici su u avgustu 2016. godine tražili sastanak sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem kako bi mu predstavili plan za pokretanje proizvodnje, ali je on odbio da ih primi", rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da beogradski Sekretarijat za urbanizam sada ubrzano sprema prenamenu zemljišta i ucrtavanje za izgradnju stanova.

"To će biti nekome prodato za male pare, a onda će taj da proda Arapima ili nekom drugom za mnogo više novca. Nisu hteli da zadrže 4.000 radnika i da se proizvode traktori, nego su hteli da otmu zemlju", rekao je Jeremić.

Najgore u svemu je, kako je dodao, to što je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prošle godine išao u Indiju da moli TAFE da kupi samo brend IMT-a, bez radnika.

Jeremić je istakao da je Srpska fabrika stakla očigledan primer zloupotreba i upitao zašto je Vučić odbio ponudu bugarskog vlasnika da državi Srbiji pokloni 55,9 odsto akcija i zašto je ta ponuda zataškana, kao i koja je uloga trgovca oružjem Petra Crnogorca, koji je dao 3,7 miliona evra za plaćanje dugova staklare.

Predsednik Narodne stranke je pokazao pismo upućeno Vučiću 10. septembra 2015. godine u kojem je bugarski investitor ponudio da državi pokloni akcije, jer je bugarska firma bila u blokadi i zato nije mogla da prodaje akcije.

"Umesto da država preuzme firmu kao poklon, Srpska fabrika stakla je izašla iz blokade tako što je Petar Crnogorac, trgovac oružjem koji je na čelu firme 'CPR Impeks', pokrio dug staklare, a nije preuzeo vlasništvo", rekao je Jeremić.

Jeremić je upitao Vučića kakve su njegove veze za Crnogorcem, zašto je Crnogorac platio dug od 3,7 miliona evra, ko mu je rekao da plati dug i da li je čelnik 'CPR Impeksa' zauzvrat dobio neku drugu uslugu ili koncesiju.

"Kao posledica te situacije u kojoj je neki novi investitor onemogućen da preuzme staklaru i nastavi da proizvodi i izvozi, Srpska fabrika stakla je nastavila da tone u dubiozu i danas je dug trostruko veći, a fabrika ne proizvodi staklenu ambalažu, osim za vino i vodu, dok se ambalaža uvozi iz Hrvatske. Čiji je to cilj", upitao je Jeremić.

Jeremić je rekao da mu vlast, umesto odgovora na ozbiljna pitanja o korupciji i zloupotrebama, odgovara ličnim uvredama.

"Ako ovo što sam rekao nije istina, neka demantuju, neka trgovac oružjem kaže da to nije istina i za čije babe zdravlje je dao 3,7 miliona evra", rekao je Jeremić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.