AAA

POLITIKA | 14.01.2018 13:20 > 14.01 13:46

Bešlin: Vučić vodi politiku koja je bliža Kremlju nego Briselu

Istoričar Milivoj Bešlin je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi autokratsku i nacionalističku politiku, koja je, po ključnim karakteristikama i ciljevima, "objektivno bliža" Kremlju nego Briselu.

"S druge strane, novac koji Srbija nema, je na Zapadu. Ali, to je stara srpska kontroverza, o kojoj je govorio Nikola Pašić: tehnika i novac sa Zapada, a srce u Rusiji", rekao je Bešlin u intervjuu za podgoričku "Pobjedu".

Po njegovim rečima, srpski nacionalizam se "rusifikovao" i identifikuje se s ruskim.

"Tako dolazimo do paradoksa: stepen patriotizma u Srbiji meri se odanošću Rusiji i njenim interesima. I to veoma često na račun stvarnih interesa Srbije. Nema čistije definicije izdaje nego kada tudje interese pretpostavljate interesima svoje države i društva", kazao je Bešlin.

On je ocenio da se Srbija nije pomirila sa svojim poslednjim ratnim porazima iz 1990-ih godina, te smatra da Srbija sadašnje stanje na Balkanu smatra "privremenim i provizornim, neskriveno zagovarajući drugo poluvreme, i to čim se, u njenu korist, promene medjunarodne okolnosti".

Bešlin je rekao da se nacionalistička Srbija nikada nije pomirila s "gubitkom" Crne Gore, baš kao što nikada nije prestala da bude "meta" srpskog nacionalističkog projekta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.