AAA

POLITIKA | 16.01.2018 12:10 > 16.01 21:37

Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića

Predstavnici domaće i strane javnosti danas su osudili ubistvo Olivera Ivanovića i zahtevali hitno rasvetljavanje zločina.


Advokati: Ubistvo Olivera Ivanovića nenadoknadiv gubitak za sve gradjane Srbije

Advokati Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantić ocenili su danas da je ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "kukavički čin" i "nenadoknadiv gubitak za porodicu i gradjane Srbije".

"Ovo je težak trenutak za sve nas, ne samo za Oliverovu porodicu i prijatelje. Nema Srbina koji ga nije poštovao. Bio je borac za slobodu i borac za naš grad, jedan od onih koji su sačuvali Kosovsku Mitrovicu", kazao je Vlajić koji je bio Ivanovićev branilac u postupku za navodne ratne zločine nad Albancima.

Advokat Ljubomir Pantić kazao je da je "nestao jedan veliki borac i Srbin".

"Oliver Ivanović nikada nije javno rekao da strahuje za svoj život. Imao je izuzetnu energiju, gledao je pozitivno u budućnost i nikada nije javno kazao da se oavko nešto može desiti", rekao je Pantić.

Fabrici: EU osudjuje ubistvo Ivanovića i poziva na uzdržanost

EU snažno osudjuje današnje ubistvo lidera Gradjanske inicijative Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i poziva sve strane da budu mirne i uzdržane, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici.

"EU poziva nadležne vlasti na Kosovu da ne oklevaju i da ulože sve potrebne napore da počinioci budu privedeni pravdi" rekao je Fabrici na predstavljaneju bugarskog predsedavanja EU u Beogradu.

Fabrici je pozvao sve strane da budu mirne i uzdržane da bi se vladavina prava i sama pravda mogle sprovesti i izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića.

Dodik: Ubistvo Ivanovića udar na stabilnost Srbije i severa Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Gradjanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" predstavlja "klasičan udar na stabilnost Srbije i severa Kosova", i na "zalaganje rukovodstva Srbije koje je dalo svoj nemerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i poverenja medju ljudima na Kosmetu".

Dodik je ubistvo Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici nazvao zločinačkim činom koji je šokirao sve gradjane Republike Srpske.

"Izražavam punu podršku institucijama Srbije u nalaženju onih koji stoje iza ovog ubistva i njihovom kažnjavanju, kao i sprečavanju očiglednog pokušaja pravljenja haosa na Kosovu i Metohiji i pokušaju destabilizacije Srbije", saopštio je kabinet predsednika RS.

Dodik je u ime gradjana Republike Srpske i svoje ime izrazio saučešće porodici Ivanovića.

Mihajlović: Ubistvo Olivera Ivanovića neće doprineti miru i bezbednosti na KiM

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas povodom ubistva Olivera Ivanovića da to ne može doprineti miru i bezbednosti na KiM i da se nada da će počinioci tog terorističkog zločina biti brzo otkriveni i da će odgovarati.

"Ovo je užasna vest i velika tragedija za porodicu Olivera Ivanovića, kojoj izjavljujem iskreno saučešće", rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Leskovcu.

Dodala je da se ne znaju detalji ali da očekuje da svi počinioci tog terorističkog zločina budu brzo otkriveni i da odgovaraju.

Mihajlović je rekla da napad i ubistvo Olivera Ivanovića ne mogu da doprinesu miru i bezbednosti na KiM, baš kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo.

"Vlada Srbije ostaje privržena miru i saradnji i mirnom rešavanju pitanja Kosova u interesu Srba i Albanaca", kazala je Mihajlović.

Tači oštro osudio ubistvo Olivera Ivanovića

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je oštro osudio ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i zatražio hitno rasvetljavanje zločina.

"Pozivam organe reda da što brže rasvetle okolnosti njegovog ubistva i da izvršioce zločina izvedu pred lice pravde", rekao je predsednik Tači, a preneo njegov kabinet.

On je pozvao gradjane Kosova svih nacionalnih zajednica na severu da saradjuju sa organima kako bi ubistvo Olivera Ivanovića bilo što pre rasvetljeno.

Vlada Kosova osudila ubistvo Olivera Ivanovića

Vlada Kosova osudila ubistvo lidera Gradjanske inicjative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića u severnom delu Mitrovice.

"Vlada Kosova ocenjuje da ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja izazov za vladavinu prava i sve  pokušaje uspostavljanja reda na celoj teritoriji Kosova. Nasilje je neprihvatljivo", navodli se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada poziva sve gradjane da saradjuju sa organima reda u rasvetljavanju ubistva Ivanovića, a od snaga bezbednosti zahteva da otkriju i privedu počinioce zločina.

Šef UNMIK-a: Šokiran sam ubistvom Olivera Ivanovića

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da je šokiran jutrošnjim ubistvom ubistvom lidera gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u blizini njegove kancelarije u severnoj Kosovskoj Mitrovici i snažno osudio taj akt.

Dodao je da veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno.

"Verujem da su sve medjunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti na bilo koji način koji bi mogao pomoći brzom hapšenju osoba odgovornih za ovaj zločin", naveo je Tanin, a preneo UNMIK.

Tanin je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Olivera Ivanovića "u svoje i u ime cele UN porodice".

Euleks osudio ubistvo Ivanovića, pozvao na brzu akciju pronalaska krivca

Misija Euleksa saopštila je da snažno osuduje "akt kriminalnog terora kojim je danas okončan život Olivera Ivanovića" pozivajući nadležne organe da sprovedu brzu i efikasnu akciju pronalaska krivca.

Predsednik Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović umro je danas u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice pošto je na njega nepoznata osoba ispalila više hitaca iz pištolja.

"Misija Euleksa poziva nadležne organe da sprovedu brzu i efikasnu akciju koja će dovesti do hapšenja počinioca ovog strašnog zločina. Misija je spremna da u skladu sa svojim mandatom pruži odgovarajuću pomoć", navodi se u saopštenju.

Šefica te misije Aleksandra Papadopulu izrazila je u svoje i ime cele misije saučešće porodici i prijateljima Ivanovića i pozvala na sve "one koji poseduju bilo kakvu informaciju koja može dovesti do hapšenja onih koji su odgovorni za smrt Ivanovića, da se obrate nadležnim organima".

Ona je takodje pozvala "sve pripadnike zajednice da ostanu mirni i dostojanstveni u tom teškom trenutku".

NATO osudio ubistvo Ivanovića i poziva na uzdržanost i nastavak pregovora

NATO je danas osudio ubistvo lidera Gradjanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića i pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima u Briselu, uz posredstvo Evropske unije.

Portparolka alijanse Oana Lunge rekla je da će mirovne snage na čelu s NATO, fomirane 1999. godine, "nastaviti da garantuju bezbednost i slobodu kretanja širom Kosova" posle današnjeg ubistva.

"NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, i poziva na nastavak dijaloga što je pre moguće, jer je on od ključne važnosti za mir i bezbednost u regionu", kazala je Lunge.

Delegacija Srbije napustila je ranije danas pregovore u Briselu, posle ubistva Olivera Ivanovića.

Lunge je apelovala na "sve strane da pokažu uzdržanost kako bi se smanjile tenzije i dozvole sudskim vlastima da sprovedu punu istragu"

Ljajić: Ne verujem da će se ikada saznati ko je ubio Ivanovića

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da misli da se nikada neće saznati ko je ubio lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

"Ne verujem da će se ikada saznati ko je ubio Ivanovića", rekao je Ljajić koji se rasplakao dok je na Radio-televiziji Srbije govorio o Ivanoviću.

Lajić je kazao je da je često Ivanovića pitao zašto ostaje u Kosovskoj Mitrovici posle svega što mu se dogodilo.

"Osudjen je na pravdi boga a sada i ubijen, ispada da je bio sigurniji u zatvoru nego na slobodi", rekao je Ljajić.

On je naglasio da je razgovarajući sa nekim zajedničkim prijateljima saznao da je poslednjih dana Ivanović bio veoma zabrinut.

Princ Aleksandar: Bojim se da ubistvo Ivanovića ima mnogo izvršilaca i još više reditelja

Princ Aleksandar Karadjordjević ocenio je danas da ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića ima mnogo izvršilaca i još više reditelja.

"Oni koji su pokrenuli hajku na Olivera Ivanovića, oni koji su saučestvovali u njegovom neopravdano dugom boravku u zatvoru, oni koji su imali sluha za sve i svakoga osim za nevolje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, oni koji i danas veruju da se problemi najuspešnije rešavaju odstrelom političkih suparnika, oni su ponovo preživeli i nastavljaju svoj zločinački pohod", naveo je Karadjordjević u saopštenju.

Dodao je da ne želi unapred da osudjuje bilo koga, ali da se "boji da to ubistvo ima mnogo izvršilaca i još više reditelja".

"Ubistvo Olivera Ivanovića je užasno, ali neometano i nekažnjeno delovanje onih koji su podjednako krivi kao i onaj koji je povukao oroz, poraz je ljudskosti, civilizacije i demokratije, a tu niko nema pravo da ostane po strani", naveo je.

Dodao je da je ubistvo Ivanovića nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, ali i za sve one kojima su mir i pravda na srcu i u mislima, kao i da je sa "tugom i gnevom primio tu vest".

Saša Janković: Ne smeju se politički protivnici označavati kao izdajnici, i ne smeju se 'crtati mete na čelima'

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saša Janković pozvao je sve gradjane Srbije na mir i pribranost i izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Izražavamo saučešće njegovoj porodici. Ovo je ogroman i nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu i Srbiju", kazao je Janković na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Janković je pozvao "sve u Srbiji na mir i pribranost" i dodao da "ništa ne sme da ih ugrozi".

"Ne smeju se politički protivnici označavati kao izdajnici, i ne smeju se 'crtati mete na čelima'. Ivanović je žrtva atmosfere konflikta", rekao je Janković.

Upitan o tome kako će se ubistvo Ivanovića odraziti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Janković je rekao da dijalog mora da teče jer je to "jedina garancija da se ovakve stvari neće dešavati u budućnosti".

"Dužni smo da osudimo promotere politike konflikta", kazao je Janković i da ko god da je ubivo Ivanovića, "radi protiv interesa srpskog i albanskog naroda".

Šutanovac: Ubistvo Olivera Ivanovića je pucanj u mir

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac ocenio je danas da je ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "pucanj u mir" i "prvi politički atentat u poslednjih 15 godina".

Izražavajući saučešće porodici Olivera Ivanovića i svim gradjanima Srbije, Šutanovac je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom Nove stranke Zoranom Živkovićem kazao da je Ivanović imao viziju gradjanskog mira na Kosovu.

"Danas je tužan dan i velika tragedija. Njemu su mnogi u proteklom vremenu crtali metu na ledjima. Ovo nije pucanj u njega kao čoveka, roditelja, brata, oca već u čoveka koji se zalagao za mir. Atentat na Olivera Ivanovića je vraćanje u davne godine", kazao je lider DS-a.

Po njegovim rečima, ubistvo Olivera Ivanovića je "poruka da ne smete mirno da govorite i zalažete se za vrednosti društva a da vas ne stigne metak".

"Ne znamo ko je kriv, ali znamo da niko nije nevin. Svi su krivi, ovo je tragičan dogadjaj za sve", kazao je Šutanovac i pozvao nadležne da "ne objašnjavaju ko je Oliver bio već da kažu ko je pucao u njega u ko je naredio ili inspirisao taj pucanj".

Zoran Živković : Politički krivac za ubistvo Ivanovića režim u ovoj zemlji

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je politički krivac za jutrošnje ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "režim u ovoj zemlji" koji je u koaliciji sa Ramušom Haradinajem, i da očekuje brzi odgovor srpskih policajaca i istražnih organa iz Severne Mitrovice.

"Politički krivac je režim koji je u ovoj zemlji, koji je u koaliciji sa Ramušom Haradinajem, a ko je izvršilac, očekujem da saznamo što pre", kazao je Živković novinarima u Beogradu.

On je kazao da to što je Oliver Ivanović ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde nema Albanaca, ukazuje na nedostatak bezbednosti u tom delu, a što nikako nije smelo da se dogodi.

"Očekujem da istražni organi sastavljeni od Srba daju što pre pravu informaciju. Sigurno je da je na tom mestu bila neka kamera, jer je severna Mitrovica pokrivena masom video kamera od kojih, odnosno od kojeg posla je Aleksandar Vulin sebi kupio stan", kazao je Živković.

On je dodao da je bio dugodišnji prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ističući da je on bio čovek koji ni na koji način nije proizveo nikakav povodom da se o njemu kaže ružna reč, a kamoli da neko na njega puca.

"Oliver je bio moj prijatelj, mi smo saradjivali i pre petog, oko i posle petog oktobra. On je bio prvi na listi koalicije 'Povratak' kad su Srbi s Kosova prvi put izašli na izbore posle petog oktobra", kazao je Živković.

DJB: Ubistvom Ivanovića Srbija izgubila velikog borca za Kosovo i Metohiju

Pokret Dosta je bilo (DJB) izrazio je danas saučešće porodici Olivera Ivanovića i ocenio da je njegovim ubistvom Srbijа izgubilа velikog borcа zа Kosovo i Metohiju, koji se, kako su naveli, nesebično dаvаo.

"Ovo je veliki gubitаk i zа sve grаdjаne Srbije, nаročito grаdjаne nа Kosovu i Metohiji. Oliver Ivаnović je bio iskreni borаc zа ljudskа prаvа u severnoj srpskoj pokrаjini. Zаlаgаo se zа bolji život Srbа, аli je nesebično pomаgаo i аlbаnsko stаnovništvo o čemu nikаd nije lično govorio", navodi se u saopštenju DJB.

Dodaju da od nаdležnih orgаnа očekuju "brzo i efikаsno privodjenje prаvdi ubicа i nаlogodаvаcа".

"Nа vlаsti u Beogrаdu i u Kosovskoj Mitrovici je SNS. Nа vlаsti u Prištini je Hаrаdinaj uz podršku SNS-а. Oliver Ivаnović je bio jedini opozicioni političаr u Kosovskoj Mitrovici. Reči su jeftine i umesto njih očekujemo sаmo delа", saopštio je DJB.

Pokret je izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića, lidera Gradjanske inicijative SDP koji je jutros ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice, navodeći da su "njihovа žrtvа i gubitаk nemerljivi".

LDP: Kukavičko ubistvo Ivanovića ne sme biti iskorišteno za udaljavanje

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da je ubistvo lidera Gradjanske incijative SDP Olivera Ivanovića tragičan čin koji ne sme biti iskorišten za udaljavanje Beograda i Prištine.

"Dijalog mora biti nastavljen, jer je to dug svim ljudima koji su svojim životima platili cenu sopstvenog uverenja da mir, stabilnost i budućnost nemaju nikakvu alternativu i zbog toga ne smemo skrenuti u ekstremizam bilo koje vrste", rekao je Jovanović.

Ivanovićevo ubistvo je lični gubitak pre svega za njegovu porodicu, prijatelje i sve one koji su poštovali ono što je on radio, ali i "gubitak za sve ljude koji su u dijalogu i smirivanju tenzija i u kosovskom i u srpskom društvu" videli odgovor na ono što se dešavalo decenijama, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da  duboko žali što je ljudski život ugašen nasilnim putem, kukavički, i što je jedna porodica ostala bez supruga i oca.

"U ovim trenutku potrebna nam je uzdržanost i politička pamet, kako ova tragedija ne bi bila iskorišćena za udaljavanje Beograda i Prištine, jer je ovo udarac i za Albance i za Srbe koji žele da mirno žive u svojim društvima i rešavaju svoje osnovne potrebe", ocenio je Jovanović.

Rusija osudila ubistvo Olivera Ivanovića

Rusija je danas oštro osudila ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i saopštila da od medjunarodnih misija na Kosovu očekuje temeljnu istragu tog slučaja.

"Sa žaljenjem smo saznali za ubistvo (Ivanovića). Odlučno osudjujemo taj podli čin. Pozivamo sve medjunarodne misije na Kosovu da iskoriste svoj mandat da preduzmu iscrpne mere za sprečavanje mogućih incidenata u pokrajini", saopštilo je Odeljenje za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Poravnanje političkih računa takvim metodama praćeno je širenjem atmosfere terora i obnovom medjuetničkog konflikta u regionu, navodi se u saopštenju.

"Nadamo se da će odgovarajuće strukture sprovesti temeljnu istragu dogadjaja i označiti krivce koji će dobiti zasluženu kaznu", dodaje rusko Ministarstvo.

Odeljenje za informisanje Ministarstva spoljnih poslova izrazilo je duboko saučešće porodici i prijateljima Olivera Ivanovića.

DSS: Surovo smaknuće Olivera Ivanovića šok za otrežnjenje

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je da tragična sudbina predsednika GI SDP Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovici, na brutalan način opominje da stanje bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije ni približno onako kako se u javnosti predstavlja.

U saopštenju DSS je navela da je šokirana vešću da je Ivanović surovo smaknut ispred svojih stranačkih prostorija.

"Potrebno je promeniti politiku države prema pitanju Kosova i Metohije i uložiti iskrene napore da se o tome postigne jedinstvo srpskog naroda, bez obzira na sve razlike o drugim političkim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ubistvo Olivera Ivanovića poslednji u nizu nerasvetljenih zločina počinjenih na severu Kosova i Metohije poslednjih godina.

"Dužnost je države Srbije da se neodložno, u potpunosti i najenergičnije angažuje da ovaj zločin ne ostane nekažnjen. To je jedini način da se promeni sadašnja atmosfera straha i nesigurnosti koja vlada u našem narodu i obezbedi njegov opstanak u ovom delu Srbije", navela je DSS.

Levica Srbije: Bezumnici i zločinci ubili Ivanovića

Lider Levice Srbije Borko Stefanović izrazio je nadu da će što pre odgovarati "bezumnici i zločinci" koji su jutros u Kosovskoj Mitrovici ubili predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

U izjavi novinarima u Beogradu, Stefanović je izrazio nadu da će pravda što pre biti ispunjena, odnosno da će zločinci što pre biti izveden pred lice pravde.

"Ovo je strašno što se dogodilo. Ti ljudi koji su to uradili, ja ne znam šta su oni mislili da zaustave. Jedino su zaustavili jednog sjajnog čoveka i unesrećili njegovu porodicu. Ne vidim šta drugo su počinoci zločina postigli", kazao je Stefanović.

On je kazao da je Oliver Ivanović bio stub normalnosti i snage u potpunom haosu, nasilju i bezakonju, i da Srbija ima "dug prema Ivanoviću, njegovoj porodici, budućim generacijama i sebi, kao narodu".

Joksimović: Očekujem ozbiljan pristup EU povodom ubistva Ivanovića

Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da od EU očekuje sveobuhvatan i ozbiljan pristup EU povodom jutrošnjeg ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je rekla da od EU očekuje da se "najaktivnije i ozbiljno zainteresuje" jer takav dogadjaj "ne sme da bude ignorisan i mora da bude rasvetljen".

"Očekujem od EU koja je naš važan partner na očuvanju bezbednosti i stabilnosti, kao i kroz dijalog Beograda i Prištine, da bude maksimalno zainteresovana i da na neki način prati rasvetljavanje ovog dogadjaja", rekla je Joksimović novinarima na predstavljanju prioriteta bugarskog predsedavanja EU u Beogradu.

Podsetivši da je Ivanović ubijen na dan nastavka tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ona je rekla da je Briselski sporazum važan segment i doprinos Srbije zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU.

Dodala je da jutrošnji dogadjaj potvrdjuje da su evropske integracije Srbije pitanje stabilnosti i bezbednosti.


Ilić: Ubistvo Ivanovića tragedija za Srbiju i poraz srpske politke na Kosovu

Lider Nove Srbije Velimir Ilić osudio je danas ubistvo lidera Gradjanske inicijative Srbija, demokratija pravda Olivera Ivanovića i ocenio da je ta tragedija na najgori mogući način demantovala srpsku politiku koja se vodi prema Kosovu i dovela u pitanje položaj kosovskih Srba.

"Ivanovićevo ubistvo je tragedija i za Srbiju i poraz srpske politike na Kosovu i Metohiji koju vodi Aleksandar Vučić", rekao je Ilić i naveo Vučićeve reči da vodi pomirljivu politiku i "kako ni jedan Srbin nije ubijen na Kosovu u poslednjih pet godina".

Ilić je rekao da "nije bitno ko je počinilac, već ko je naredbodavac, kome je smetao i ko je naložio da se skloni Oliver Ivanović i zašto".

On je kritikovao politiku Beogradu koja se vodi na Kosovu, ali i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djruća koji je prema njegovim rečima, "najveća bruka".

Lidera NS je rekao da na Kosovu mora da se vodi nacionalna a ne stranačka politika.

On je rekao da Nova Srbija traži od predstavnika vlasti da obavesti javnosti ko je i kada iz Srbije poslao Amerikancima podatke pa su oni upozorili svoje gradjane da ne odlaze na sever Kosova u narednih 15 dana, jer će biti dogadjaja koji mogu da ugroze bezbednost.

Prema rečima Ilića, Ivanovićevo ubistvo je bruka i za srpsku policiju i one koji su ušli u vlast u Prištini.

Ilić je kritikovao beogradske zvaničnike i predstavnike Srpske liste što nisu reagovali na izjavu predsednika kosovskog parlamenta da Srbija ne pokušava da se vrati na Kosovo jer se u protivnom Albanci neće zaustaviti do Niša.

Lider Nove Srbije ocenio je da predsednik Srbije ne sme da se bavi izborima, odbornicima "Brankom Kockicom, Žikom Šarenicom i nekom balerinom" već da brine o bezbednosti svih gradjana.

Ilić je naveo da se Vučićeva politika kojom se hvali vidi u broju Srba koji su se vratili na Kosovo, tome šta je učinjeno za njih, i koliko su bezbedni, što se kako je dodalo pokazalo danas.

Dačić: Ubistvo Ivanovića ugrožava stabilnost celog regiona

Ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića je bezuman je teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa Kosova, već i celog regiona, rekao je danas u Podgorici šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Zahtevamo da policija reaguje i da uhapsi počinioce ovog gnusnog, terorističkog akta. Najvažnije je da se na Kosovu sačuva mir", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa crnogorskim kolegom Srdjanom Darmanovićem.

Darmanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio nadu da "tragičan dogadjaj koji se desio jutros na Kosovu neće omesti" dijalog Beograda i Prištine.

Han osudio ubistvo Ivanovića, rekao da dijalog mora da se nastavi

Evropski komesar za proširenje Johanes Han osudio je danas ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i pozvao sve da ostanu smireni.

"Strogo osudjujem ubistvo Olivera Ivanovića i upućujem saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Svi akteri moraju sad da ostanu mirni, da deluju odgovorno i dozvole sudskim vlastima da izvrše podrobnu istragu i dovedu počinioce pred lice pravde", napisao je Han na Tviteru.

Han je takodje rekao da "nema alternative dijalogu" Beograda i Prištine, koji, kako je dodao, "mora da se nastavi što je pre moguće.

Za danas zakazan nastavak razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Beogradu otkazan je posle vesti o ubistvu Ivanovića.

Zvaničnici OEBS-a šokirani ubistvom Ivanovića, traže temeljnu istragu

Aktuelni predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), italijanski ministar spoljnih poslova Andjelino Alfano i generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger izrazili su šok i ogorčenost zbog ubistva Olivera Ivanovića na Kosovu i zatražili brzu i podrobnu istragu da se pronadju odgovorni.

"Šokirani smo ubistvom Olivera Ivanovića. Najstrože to osudjujemo i tražimo da se odmah sprovede brza i temeljna istraga da se identifikuju odgovorni za tako gnusan zločin", rekli su Alfano i Greminger i izrazili najdublje saučešće sa porodicom i prijateljima ubijenog srpskog političara, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je prosledila organizacija.

Oni su pozvali sve aktere da pokažu smirenost i da pomognu policijskim agencijama u sprovodjenju istrage.

Predsedavajući OEBS-a Alfano je rekao da ovo ubistvo ne bi trebalo da skrene Kosovo i njegov narod od njihovih napora da izgrade demokratsko, mirno i bezbedno društvo.

"Dijalog je jedini prihvatljiv način da se postignu politički ciljevi i pozivam sve strane da ne podležu provokacijama i mržnji već da pokažu fleksibilnost i nastave na putu pomirenja", rekao je Alfano.

Generalni sekretar Greminger je dodao da je lično saradjivao sa Oliverom Ivanovićem i da je bio impresioniran njegovom posvećenošću dijalogu i saradnji sa svim stranama.

"On je bio sagovornik koga su svi cenili", rekao je Greminger.

Tadić: Srbija se političkim ubistvima vraća u 90-te godine

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadić kazao je danas da se Srbija političkim ubistvima vraća u 90-te godine i dodao da je ubistvo Olivera Ivanovića "teroristički akt".

"Oliver je u vreme mog mandata bio naš sekretar za Kosovo i Metohiju, bio je moj saborac i prijatelj i jedan od najvećih boraca protiv i srpskog i albanskog ekstremizma. On se borio za pomirenje srpskog i albanskog naroda ", kazao je Tadić na početku konferencije za novinare.

On je dodao da je Oliver bio jedan od "najhrabrijih, najodlučnijih ljudi koje je srpska politika ikada imala na Kosovu i Metohiji".

Tadić je pozvao sve da se suzdrže od ocena ko je kriv za ubistvo Olivera, dok se ne zavrsi istraga, a aktuelnu vlasti da se "uzdrže od širenja agresije u srpskom javnom i političkom prostoru".

"Već duže vremena govorim da je Srbija kriminalizovana zemlja, nakon agresije koja se svakog dana ubrizgava u naš prostor, samo se čeka trenutak kada će da se krene sa zverskim ubistvima", rekao je Tadić.

Tadić je kazao da Srbija mora posle ubistva da se "konsoliduje i svi koji žele mir, demokratiju i bezbednost moraju da se ujedine".

"Dovoljno smo tragedija imali u prošlosti. Danas na vlasti i u Prištini i u Beogradu imamo ekstremiste 90-ih godina ", ocenio je Tadić.

On je izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića koji je danas ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Rama izrazio žaljenje zbog ubistva Olivera Ivanovića

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je žaljenje zbog ubistva predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Rama je na Tviteru naveo da je ubistvo tragedija Olivera Ivanovića "zlonameran akt koji podstiče mržnju i tenzije".

"Napore za dijalog za mir ne treba zaustaviti", dodao je Rama.

Svilanović: Ivanović je dve decenije govorio da ljui treba da žive zajedno

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izrazio je danas saučešće porodici ubijenog lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i naveo da treba poštovati ono što je taj čovek govorio i nastaviti proces pomirenja.

"Dve decenije je Oliver Ivanović govorio kako da se postigne dogovor, da ljudi žive zajedno. Branio je interese svog naroda, ali je razumeo i poštovao i interese drugog naroda i svih gradjana. Duboko me je potresla njegova smrt... Treba da žalimo što takvog čoveka nismo sačuvali, da poštujemo ono što je govorio i da nastavimo procese pomirenja i dijaloga koje je podržavao", naveo je Svilanović u pisanoj izjavi.

On je naveo da je Ivanović uživao veliki ugled i poštovanje ne samo u svojoj zemlji nego i u Evropi i da je njegovim ubistvom ozbiljno uzdrmana stabilnost i bezbednost.

Gojković: Ubistvo Olivera Ivanovića upereno protiv mira i stabilnosti u regionu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je danas osudila ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i ocenila da je taj zločin uperen protiv mira i stabilnosti u regionu.

"Najoštrije osudjujem besprizorni teroristički akt ubistva Olivera Ivanovića, koji je uperen protiv svih Srba na Kosovu i Metohiji, države Srbije, mira i stabilnosti u regionu. Ovaj gnusni i kukavički čin zahteva osudu i hitnu reakciju organa Euleksa i Unmika kako bi počinioci ovog zločina što pre bili izvedeni pred lice pravde", navela je Gojković u saopšenju.

Dodala je da očekuje da se neizostavno izadje u susret zahtevu državnih organa Srbije da učestvuju u sprovodjenju istrage o ubistvu Ivanovića na teritoriji Kosova.

"U ime Narodne skupštine Republike Srbije i svoje ime upućujem najiskrenije i najdublje saučešće porodici Olivera Ivanovića. U ovom teškom trenutku, iako to ne može da predstavlja dovoljnu utehu, želim da naglasim da će Srbija insistirati na sprovodjenju pravde i da ovaj zločin neće proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

Pašalić: Ubistvo Ivanovića zločin protiv osnovnih civilizacijskih vrednosti

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da je ubistvo Olivera Ivanovića ima za cilj širenje straha medju pripradnicima srpske zajednice na Kosovu.

"Atentаt nа Oliverа Ivаnovićа, srpskog političаrа nа Kosovu i Metohiju, koji je dаnаs izvršen nа prаgu prostorijа njegove strаnke, predstаvljа zločin protiv osnovnih vrednosti nа kojimа počivаju sve civilizovаne držаve, kаo što su prаvo nа život i bezbednost", naveo je Pašalić u izjavi.

On je rekao da strepnjа i bojаzаn zа sopstveni život nikаdа nisu bili sаveznici u uspostаvljаnju vlаdаvine prаvа i zаjedništvа, već da su nаjveći neprijаtelj demokrаtije i njenih vrednosti.

"U cilju pronаlаženjа ubicа Oliverа Ivаnovićа, kаo i u interesu prаvde, pozivаm nаdležne dа hitno istrаže ovаj zločin i njegove počinioce privedu i kаzne", izjаvio je Pаšаlić.

Dveri: Pitanje je da li će biti otkrivene ubice Olivera Ivanovića

Pokret Dveri izrazio je danas da sumnju da će ubice lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića biti otkrivene.

"Pitаnje je dа li će istrаgа o ovom ubistvu otkriti i ubice i prаvu pozаdinu ubistvа, pošto mnoge istrаge sepаrаtističkih orgаnа u Prištini i strаnog protektorаtа u poslednjih 18 godinа to nisu uspele", navodi se u saopštenju.

Pokret Dveri je naveli da više godinа kritikuju vlаst u Beogrаdu što nije ništа urаdilа nа uspostаvljаnju sistemа bezbednosti, bаrem nа severu Kosova, već se taj deo države "ozbiljno kriminalizuje".

"Ako po rečimа Aleksаndrа Vučićа, Srbijа nemа efektivnu kontrolu nаd Kosovom i Metohijom, pozvаmo gа dа Republikа Srbijа proglаsi okupаciju delа teritorije Srbije, kаko bi Srbi nа Kosmetu znаli dа ih držаvа Srbijа trenutno ne štiti i dа prekine dаlje besplodne pregovore u Briselu, koji su tаkvu gubitničku poziciju Srbije i omogućili", naveli iz Dveri.

SPS: Ubistvo Ivanovića bezuman teroristički akt protiv stabilnosti na severu Kosova

Socijalistička partija Srbije (SPS) osudila je danas ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i ocenila da je to "bezuman teroristički akt uperen protiv stabilnosti situacije na severu Kosova i Metohije i protiv realizacije Briselskog sporazuma".

"SPS smatra da je njegovim (Ivanovića) ubistvom poslata poruka da Albanci žele da se prošire i na severni deo Kosova i Metohije, ali zaboravljaju da su svi Srbi koji su ostali dole da čuvaju svoja vekovna ognjišta ustvari Oliver Ivanović", naveo je SPS.

Ta stranka je ocenila da je Ivanović bio jedan od izuzetnih srpskih političara koji je veći deo svog života posvetio borbi protiv albanskog "separatizma i teriorizma".

On je dodao da očekuje brzu reakciju Kfora i predstavnika Evropske unije da se pronadju, uhapse i kazne počinioce.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.