AAA

POLITIKA | 25.01.2018 11:20

EFJ i druga novinarska udruženja: Vlasti Srbije da poštuju nezavisnost medija, novinari Kodeks

Zajednička misija Evropske federacije novinara (EFJ), Medjunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO) donele su početne preporuke zbog zabrinutosti za stanje u medijima u Srbiji, a medju glavnima su da svi državni organi treba ozbiljno da ispituju napade na novinare i da vlast mora da pokaže poštovanje za medijski pluralizam i nezavisnost.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS), na prvom mestu je preporuka koja se odnosi na bezbednost i kojom se traži da svi organi u državi ozbiljno razmatraju slučajeve nasilja i uznemiravanja novinara i da odmah reaguju, dok Vlada Srbije mora da preduzme mere za rešavanje ranijih slučajeva nasilja nad novinarima.
"U principu, snažno preporučujemo zvaničnicima na svim nivoima Vlade Srbije da pošalju jasan signal bez ikakvih uslova kojim osudjuju sve napade na novinare", navodi se u saopštenju.

U drugoj preporuci navodi se da zvaničnici moraju da se uzdrže od akcija koje imaju efekat delegitimizacije kritičkih novinara, počev od verbalnih napada i da moraju da pošalju "jasne signale da novinari imaju pravo da istražuju aktivnosti onih koji su na vlasti".

"Zvaničnici treba da usvoje nediskriminatorni pristup interakciji s medijima, angažujući se sa svim medijima na jednakim osnovama", navodi se u preporuci.

Dodaje se da programi za javno finansiranje medija, posebno na lokalnom nivou, moraju da se obavljaju transparentno i nezavisno.

Novinarske organizacije pozvale su i Ministarstvo kulture da osigura da se javna rasprava o novoj Medijskoj strategiji odvija na transparentan način i da stavovi onih koji su napustili Radnu grupu moraju da se priznaju.

EFJ je ocenio da su pristojni uslovi rada, ostvareni kroz kolektivne ugovore, preduslov su obavljanja novinarskog rada.

U preporukama se navodi i da državni organi moraju da poštuju pravo novinara na pristup javnim informacijama i moraju blagovremeno da reaguju na takve zahteve.

Organizacije su predložile i da se novinari i mediji klasifikuju kao posebno pitanje kod zaštitnika gradjana.

Organizacije su pozvale i sve medije i novinare da se pridruže Etičkom kodeksu novinarstva Srbije i da poštuju samoregulatorno telo Savet za štampu, uključujući i Žalbenu komisiju Saveta i da objavljuju odluke Saveta u skladu sa svojim propisima.

"Naš je stav da će ispunjavanje ovih preporuka, koje su zajedničke ukoliko nije drugačije naznačeno, doprineti boljem okruženju za novinarstvo u Srbiji, u kojem novinari mogu da obavljaju svoj posao uključujući i istrage o aktivnostima onih koji su na vlasti – bez uznemiravanja, napada, pretnji i kampanja ocrnjivanja. Demokratija cveta onda kada i slobodno i nezavisno novinarstvo napreduje", navodi se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.