AAA

POLITIKA | 07.02.2018 16:45 > 07.02 17:19

FHP: Formiranje REKOM-a deo preporuka EU u novoj Strategiji

Nova Strategija EU za proširenje predvidja i podršku inicijativi za osnivanje Regionalne komisije o žrtvama (REKOM) na prostoru bivše Jugoslavije, saopštio je danas beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP).

"Strategija EU podrazumeva i podršku inicijativama koje vode pomirenju i tranzicionoj pravdi, kao što je REKOM", naveo je FHP u saopštenju.

EU novom Strategijom pruža i podršku borbi protiv nekažnjivosti, kroz podršku Mehanizmu za medjunarodne krivične sudove, a takodje i kroz podršku Specijalnom sudu za Kosovo.
EU daje poršku i procesu regionalnog rešenja problema nestalih osoba, kao i inicijativama za pomirenje.

"Evropska komisija smatra da je 25 godina nakon oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji vreme koje zahteva da se otvorena pitanja u regionu rešavaju energičnije. U tom pogledu, sve države se pre pristupanja EU moraju posvetiti prevazilaženju nasledja prošlosti, dostizanju pomirenja i rešavanju otvorenih pitanja. To uključuje efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa i pravno obavezujući sporazum izmedju Srbije i Kosova", piše u saopštenju.

Evropska komisija, isitče FHP, insistira da politički lideri regiona "preuzmu vlasništvo" nad regionalnom saradnjom, negovanjem dobrosusedskih odnosa i procesima koji vode pomirenju.

To podrazumeva i aktivnu borbu protiv nacionalističkih narativa, netolerisanje izjava ili aktivnosti kojima se raspiruju medjuetničke tenzije, kao i uzdržavanje od glorifikacije ratnih zločinaca, piše u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.