AAA

POLITIKA | 09.02.2018 11:35 > 09.02 17:12

Brnabić i Orban: Odlični odnosi i podrška Srbiji na putu ka EU


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Budimpešti da su odnosi Majdarske i Srbije "na istorijski najvišem nivou" i obećala da Srbija ostaje posvećena prijateljstvu i daljoj izgradnji odnosa sa tom zemljom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sednice dve vlade, madjarski premijer Viktor Orban je rekao da Madjarska i zemlje Višegradske četvorke podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

Orban je rekao da je Srbija proteklih godina napravila velike ekonomske rezultate na koje bi i neke evropske zemlje mogle da budu ponosne.

"Imate velike, široke perspektive i zato je opravdano da EU vidi mogućnost i potencijale kada razmišlja o Srbiji, posebno kada Srbija štiteći se od migracija, ne štiti samo sebe, već i celu Evropu", rekao je Orban i dodao da zato "zemlje Višegradske četvorke imaju vrlo tesnu saradnju sa Srbijom, podržavaju Srbiju i ubrzavaju njenu integraciju u EU".

Orban je ocenio da je Srbija za Madjarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i dodao da bez Srbije nema bezbednosti regiona.

Brnabić je zahvalila Madjarskoj na podršci koji kontinuirano daje evropskim integracijama Srbije i na tome što "često hrabro" zastupa interese Srbije u Briselu.

Ona je rekla da su odlični odnosi dve zemlje "rezultat prvenstveno lične posvećenosti i ličnog prijateljstva" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Orbana na čemu su se onda izgradili brojni važni projekti u raznim oblastima.

Prema njenim rečima, jedna od ključnih oblasti saradnje je energetika, gasno povezivanje kao i povezivanje elektroenergetskih sistema.

Posle četvrte zajedničke sednice dve vlade, u prisustvu Brnabićeve i Orbana potpisano je deset sporazuma o saradnji.

Brnabić i Orban učestvuju danas i na Poslovnom forumu Madjarska-Srbija koji organizuju Privredna komora Srbije i madjarska državna trgovinska kuća NTKM.

Premijerku Srbije će danas primiti predsednik Madjarske Janoš Ader.

Prethodne sednice dveju vlada su bile u Beogradu 2014, Budimpešti 2015. i Nišu 2016. godine.

Brnаbić i Ader: Dobri odnosi Srbije i Mаdjаrske vаžni zа sаrаdnju u regionu

Premijerka Srbije Anа Brnаbić i predsednik Mаdjаrske Jаnoš Ader ocenili su danas na sastanku u Budimpešti da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem niovu izgradjeni na strateškom partnerstvu i ocenili da će se uspešna saradnja nastaviti u budućnosti, jer je važna za regionalnu stabilnost i saradnju.

Brnаbić i Ader rаzgovаrаli su o аktuelnim političkim temаmа u regionu Zаpаdnog Bаlkаnа, ali i unаpredjenju ekonomske sаrаdnje dve zemlje, saopštio je kabinet premijerke.

Tema sastanka bila je i ulaganje Madjarske u banjski turizam, a posebno su istakli značaj zajedničkih infrastrukturnih projekata.

"Nаkon predstаvljаnjа Strаtegije Evropske komisije o proširenju nа Zаpаdni Bаlkаn, kontinuirаnа podrškа Mаdjаrske izuzetno je vаžnа zа Srbiju", rekla je Brnаbić nа sаstаnku.

Ader je rekao je dа je Mаdjаrskа zаdovoljnа rezultаtimа dosаdаšnjih Sаmitа Kinа-CIEZ, posebno potpisivаnjem Memorаndumа o rаzumevаnju i sаrаdnji nа izgrаdnji železnice Beogrаd-Budimpeštа i otpočinjаnjem rаdovа nа tom projektu.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.