AAA

POLITIKA | 15.02.2018 16:15 > 15.02 16:25

Haški sud pozvao Srbiju da se izjasni o spremnosti da sudi Jojiću i Radeti

Sudski Mehanizam u Hagu pozvao je danas vlasti Srbije da se izjasne o spremnosti da preuzmu proces protiv članova Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje medjunarodnog suda.

Po odluci sudije Ajdina Sefe Akaja (Aydin Akay) iz Turske, zvanični Beograd trebalo bi da se u roku od 30 dana u pisanom podnesku izjasni o svojoj "nadležnosti, volji i spremnosti da prihvati sudjenje u ovom predmetu".

Sudija je naznačio da je izjašnjavanje Srbije neophodno da bi Mehanizam doneo odluku o tome da li da predmet protiv Jojića i Radete ustupi srpskom pravosudju, uzimajući u obzir da je delo za koje su optuženi počinjeno na teritoriji Srbije.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja sa Haškim tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagale da se njima sudi pred srpskim sudom, ali je Tribunal tu mogućnost odbijao.

Tribunal je zatvoren krajem 2017, ali je prethodno predmet protiv radikala ustupio svom pravnom nasledniku Mehanizmu.

Do zatvaranja, Tribunal je skoro tri godine tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić preminuo je prošle godine u Srbiji. Tribunal je, potom, obustavio postupak protiv njega.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

Na proleće 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predvidja obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao medjunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Predsednik Tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) pozvao je nekoliko puta Savet bezbednosti UN da "preduzme mere neophodne da se obezbedi povinovanje Srbije nalozima Tribunala, u skladu sa njenim obavezama".

Sudija Adjijus i glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) odbacili su argumentaciju beogradskog suda, podsećajući da su isti sudija i sud prethodnih godina u sličnim slučajevima donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda.

Naveli su primer još jednog člana SRS Ljubiše Petkovića, koji je bio izručen iz Srbije i u Hagu osudjen na tri meseca zatvora zbog nepoštovanje Tribunala.

Reagujući na odluku beogradskog suda, i raspravno veće Tribunala je protumačilo da je Srbija obavezna da saradjuje i izruči optužene za nepoštovanje suda i po statutu Tribunala i po sopstvenom zakonu o saradnji sa medjunarodnim sudom.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala, u martu 2016. oslobodjen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažna presuda se očekuje. Od novembra 2014, Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.