AAA

POLITIKA | 21.02.2018 18:55

Brnabić: Nemam ništa protiv finansiranja medija, ali fer odnos je najvažniji


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kraljevu da nema ništa protiv izdvajanja sredstava iz budžeta lokalnih samouprava za medije, ali da je važno na neke inicijative dolaze od samih lokalnih samouprava.

"Što se tiče izdvajanja dva odsto iz budžeta, pozdravljam sve što može da se izdvaja za medije. Opet mislim da je važno da neke inicijative dolaze od same lokalne samouprave, zato što je nezahvalno da namećemo lokalnim samoupravama nove troškove", rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je kazala da to nije način na koji bi trebalo da se decentralizuje Srbija, kao i da je najvažniji "fer odnos i dobra i otvorena komunikacija izmedju lokalnih samouprava i medija".

"Šta god da odvojite, neko će reći da nije odvojeno na pravi način ili da je dato samo politički podobnima, tako da su dobra komunikacija i saradnja najvažniji", ocenila je premijerka.


Počinje izgradnja stanova u naselju koje je teško oštećeno u zemljotresu

Predsednica Brnabić izjavila je danas u Kraljevu da će u matru ili aprilu početi gradnja stanova za 366 porodica naselja Radnička kolonija, koje je teško oštećeno u zemljotresu 2010. godine i da bi ti stanova trebalo da budu završeni do 2020. godine.

U tom naselju u Dositejevoj ulici u Kraljevu živi pretežno socijalno ugroženo stanovništvo.

Premijerka je rekla da bi krajem marta ili aprila trebalo da počne izgradnja prve od četiri zgrade za te porodice, a da je novac za izgradnju obezbedjen u saradnji s Razvojnom bankom Saveta Evrope i da je projekat vredan 13,5 miliona evra.
Ona je dodala da je izabrani izvodjač radova iz Paraćina, da je rok za njihov završetak 18 meseci, kao i da je zbog proteklih osam godina od zemljotresa u Kraljevu stanovnicima devastiranih zgrada, važan svaki dan. 

Brnabićev je kazala i da će u Kraljevu u avgustu ili septembru ove godine početi i izgradnja 200 stanova za potrebe pripadnika službi bezbednosti.

"To je samo prva faza, hajde da podelimo prvih 200 stanova u Kraljevu, a onda da krenemo u drugu i treću fazu", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je tokom posete Kraljevu obišla i lokaciju na Beranovcu na kojoj se gradi obdanište površine 800 metara kvadratnih, a u koji je ukupno uloženo 400.000 evra.

Polovinu ovih sredstava donirao je Milomir Glavčić iz Kanade, koji je do sada poklonio Kraljevu sedam miliona evra za izgradnju nekoliko vitalnih projekata u ovom gradu.

Predsednica Vlade je posetila i javno preduzeće "Vodovod" i posle sastanka s rukovodstvom najavila izradu projekta za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda i kazala da je to "ambiciozan projekat vredan oko 17,5 miliona evra".

Govoreći o prodaji kraljevačke fabrike "Magnohrom" zakazane za 21. mart, rekla je da postoje zainteresovani privrednici za ovu fabriku.

"Ja znam da postoje zainteresovani privrednici za 'Magnohrom' koji su Vladi Srbije obećali da će početi ponovo proizvodnju, oživeti rudnike koji su ne samo na teritoriji Kraljeva već i Čačka, što je nama važno. Pratićemo ceo taj proces, kako ne bi došlo do toga da se 'Magnohrom' proda, a da Kraljevo u smislu radnih mesta ne dobije ništa", kazala je premijerka.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.