AAA

POLITIKA | 21.02.2018 20:05 > 21.02 21:03

Lavrov: Lažan izbor Zapad ili Rusija


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je danas u Beogradu da zemlje ne smeju da se stavljaju pred "lažni izbor" da su ili sa Zapadom ili s Rusijom.

Lavrov je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da je Rusija za to da svaka zemlje ima apsolutnu slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno.

Rusija podzravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s organizacijom za evroazijsku saradnju

"Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, izmedju ostalog i neke spoljnopolitičke uslobe, medju kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova", rekao je Lavrov.

On je rekao da sve više zemalja u EU smatra da je politika sankcija Rusiji kontraproduktivna i izrazio uverenje da "taj zahtev neće dugo živeti".

Lavrov je rekao Rusija pozdravlja napore za dijalog Beograda i Prištine, ali ocenio da taj dijalog ne  obezbedjuje sprovodjenje dogovora, pre svega o Zajednici srpskih opština ili specijalnom suda za zločine nekadašnje OVK.

"Nadam se da će u Briselu i NATO-u shvatiti opasnost od popuštanja takvom raspoloženju u Prištini", rekao je Lavrov povodom izjave koskovskog predsednika Hašima  Tačija o vojsci Kosova.

On je rekao da Moskva jako ceni napore koje je preuzeo predsedni Vučić u vezi s napetošću posle ubistva Olivera Ivanovića. Treba što pre završiti istragu tog zločina i da budu pronadjeni odgovorni.


Ako se bude menjao okvir dijaloga i Beograd pozove Rusiju, nećemo stajati po strani

Ruski minstar Lavrov izjavio je da Rusija neće stajati po strani ako Srbija zatraži da se ona uključi u dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.
On je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je vodjenje dijaloga povereno Evropskoj uniji, ali da će, ako Albanci budu tražili promenu okvira dijaloga i uvodjenje drugih strana osim EU, Rusija ostaviti Srbiji da odluči šta joj odgovara.

Lavrov je rekao da ako Albanci budu tražili uključivanje SAD, a Srbija bude pozvala Rusiju, ona "neće stajati po strani".
On je dodao da EU mora da preduzme dodatne korake, kako bi opravdala poverenje koje joj je ukazano da vodi dijalog. Verujem da će rusko-srpski centar u Nišu i dalje biti potreban

Lavrov veruje da će rusko-srpski humanitarni centar u Nišu i dalje biti potreban i dodao je da se službenici tog centra bave samo poslovima zbog kojih je centar formiran.

Lavrov je, na zajedničkoj konfereneciji za štampu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, to kazao upitan šta će biti sa statusom službenika tog centra i da li će dobiti diplomatski status.
On je rekao da je ruska strana pozvala vojnog predstavnika SAD, kao zemlje koja je izrazila sumnju da tu nije reč o humanitarnom centru, da obidje centar.

"On je obišao svaki centimetar i uverio se da se taj centar bavi samo pitanjima zbog kojih je osnovan", rekao je Lavrov i podsetio da sa druge strane, na Kosovu, postoji američka vojna baza Bondstil.

On je dodao da četvoro ili petoro ruskih službenika u tom centru obavlja svoje obaveze i da su do sada imali važne akcije medju kojima su razminiravanje i reagovanja u požarima i poplavama u regionu (Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj).


Vučić: Odnosi Srbije i Rusije odlični, nikada nisu išle jedna protiv druge

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da su za 180 godina diplomatskih odnosa Srbija i Rusija prošli "sito i rešeto" u borbi za slobodu svojih naroda i da nikada nisu išle jedna protiv druge.

Vučić je na konfereciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim rekao da se nada će svetske i ekonomske oklnosti pomoći da se ostvare sporazumi dve zemlje.

On je rekao da se za 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje prošle "sito i rešeto" i izubile mnogo ljudi u brobi za slobodu svojih naroda.

"Nikada nismo išli jedni protiv drugih, što je redak slučaj u istoriji bilo kojih naroda u svetu", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija i Rusija imaju sve bolje ekonomske donose i da je nivo trgovinske razmene u znatnom porastu.


Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

Vučić je rekao da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

"Verujem da će biti pritisaka da se naš odnos prema Rusiji promeni, ali Srbija će poštovati svoje tradicionalne odnose s Rusijom i raditi na njihovom daljem razvijanju. Mi smo samostalna zemlja i odluke donosimo nezavisno, svidelo se to nekom ili ne", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

On je ponovio da je više puta rekao, i u Vašingtonu i u Briselu i u Moskvi da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da se nada da će EU imati razumevanja za taj stav.

"Postoji moralna obaveza da se poštuje ono što su naši narodi gradili tokom ovih 180 godina (od uspostavljanja odnosa), ali i pre toga. Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Nadamo se da ćemo naići na razumevanje EU po tom pitanju zbog specifičnih odnosa naših zemalja. Ako to ne bude slučaj, Srbija je nezavisna i slobodna zemlja", kazao je Vučić.

Vučić je zahvalio, kako je naveo, "ruskim prijateljima" na poštovanju koje iskazuju prema "srpskoj nezavisnosti i slobodi" i na podršci koju Rusija pruža unapredjenju bilateralnih odnosa i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

On je dodao da Srbija nikada nije učinila ništa protiv interesa Rusije, kao što ni Rusija nije učinila ništa protiv Srbije.Manje da se koristi jezik optužbi drugih naroda

Predsednik Vučić ocenio je da bi bilo dobro da se u BiH manje razmenjuju optužbe medju narodima jer to ne donosi napredak.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom na pitanje o izjavi bošnjačkog član Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će hrvatska i srpska strana sve loše što rade imputirati Bošnjacima.

Vučić je rekao da još nije priočitao Izetbegovićevu izjavu i da ne želi da je kometariše i dodao: "Mnogo bih više voleo kada bi se u BiH manje koristio rečnik optužbi na račun drugih naroda a malo više jezik razumevanja".

On je dodao da izjave u kojima se govori loše o drugim narodima ne donosi nikakav napredak.

Srbija nema nikave pretenzije prema BiH i zalaže se za poštovanje Dejtonskog sporazuma, rekao je Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.