AAA

POLITIKA | 12.03.2018 07:30 > 12.03 17:31

Mičel: Došao sam da dam podstrek dijalogu Prištine i Beograda


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je danas u Prištini da je došao na Kosovo kako bi dao podstrek razgovorima Kosova i Srbije i odbacio kao netačne navode da je doneo predlog o rešavanju problema izmedju dve zemlje.

"Da, pročitao sam o tim spekulacijama, ali sam ja došao ovde da dam podstrek dijalogu izmedju Prištine i Beograda", kazao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Mičel je upozorio na "destruktivnu ulogu" Rusije na Balkanu, optužujući Moskvu da "potkopava" demokratske institucije u tom regionu, prenosi agencija Frans pres.

"Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u velikom delu Balkana baveći se dezinofrmacijama, podrivajući demokratske institucije", rekao je Mičel. On je dodao da su SAD "jasno rekle Rusima" da to nije u njihovom interesu ni u interesu ljudi u regionu, navodi francuska agencija.

Američki diplomata je izrazio zadovoljstvo što je prvu posetu regionu počeo posetom Kosovu.

"Kosovo ima dobre odnose sa SAD i oni će se i dalje produbljivati. SAD se zalaže za demokratsko Kosovo. Želim da vam kažem da ćemo sledeće godine imati aktivniju ulogu", kazao je Mičel.

Visoko je ocenio dostignuća Kosova za deset godina nezavisnosti i zatražio veće angažovanje Kosova u dijalogu sa Srbijom, naglasivši potrebu da sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom dobije epilog.

"U ovim pitanjima samo Kosovo može da rešava svoju budućnost", rekao je Mičel.

On je kazao da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i da će njegova zemlja nastaviti da podržava tu transformaciju.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je sa Mičelom razgovarao o pitanjima koja se odnose na Kosovo.

"Sastanak je bio prijateljski i konstruktivan. Obavezao sam se da Kosovo aktivno i odgovorno radi na konsolidaciji države. SAD su bile i ostale strateški partner Kosova", kazao je Tači.

Dodao je kako je zahvalan predsedniku SAD Donaldu Trampu za sve što čini za Kosovo.

"Preneo sam da smo opredeljeni da se što pre okonča demarkacija granice sa Crnom Gorom. Kažem vam da će se to pitanje zatvoriti narednih dana", rekao je Tači i dodao da je sa Mičelom razgovarao i o dijalogu o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Mičel ponovio podršku SAD Kosovu u svim oblastima

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Ves Mičel je danas tokom susreta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem ponovio podršku Kosovu u svim oblastima, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

Premijer Haradinaj je sa Mičelom razgovarao o političkim kretanjima i podršci koju SAD daju izgradnji i konsolidaciji Kosova kao i daljem produbljivanju odnosa između dve zemlje.

“Premijer Haradinaj se zahvalio Mičelu za nesebičnu pomoć SAD ističući potrebu za daljom podrškom u svim integrativnim procesima ali i u ekonomskoj oblasti i jačanju vladavine prava”, kaže se u saopštenju.

Haradinaj je rekao da je vlada koju on vodi usredsređena na ostvarivanje prioriteta ekonomskog razvoja zemlje.

Tokom sastanka se razgovaralo i o stvaranju Vojske Kosova putem ustavnog i zakonskog procesa, o dijalogu sa Srbijom, koji, prema rečima Haradinaja, treba da bude okončan međusobnim priznanjem.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.