AAA

POLITIKA | 14.03.2018 12:25 > 14.03 14:54

Vučić: Prihvatamo kompromis o Kosovu, ne i poniženje. Mičel: Kosovo ima pravo na bezbednosne snage


Pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel izjavio je danas u Beogradu da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne postoji nikakav papir koji Kosovu daje pravo da formira oružane snage.

"Kosovo ima legitimno pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabarni Kosovu da razvija takve strukture", rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Vučićem.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

To nije lako i zahteva mnogo posla, rekao je Mičel, dodajući da su se SAD angažovale "vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga".

Odgovarajući na pitanje novinara Mičel je rekao i da su postojeće "Kosovske bezbednosne snage multietničke, da su obavile dobar posao i da ne predstavljaju pretnju za Srbiju".

Vučić je rekao SAD smatraju da je formiranje oružanih snaga legitimna ideja, ali da Srbija smatra da je to zasnovano na nelegalnoj odluci o nezavisnosti Kosova i da ne može da bude legitimno jer nema pravnog osnova u medjunarodnom pravu.

Predsednik Srbije je istakao da ne postoji nijedan papir koji ima pravnu snagu a koji daje pravo Kosovu da formira vojsku i da "niko ne može da ga izmisli".

"Srbija se tome suprotstavlja i ja sam to nedvosmisleno rekao Mičelu", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija bez Amerikanaca ne može da reši kosovski problem niti druge probleme u regionu i da je "naivno i neodgovorno" misliti da se to može bez upliva američke strane.

Izrazivši zahvalnost Mičelu na spremnosti da sasluša stavove Srbije i na podršci dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je Beograd spreman da razovara o kompromisima.

"Možemo da prihvatimo kompromisna rešenja, ali ne možemo da prihvatimo poniženje naroda i uništenje države. Svaki kompromis je težak ali zato mora da prihvati i druga i treća strana", ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a da je Kosovo imalo "jednu jedinu obavezu" da formira Zajednicu srpskih opština koju nije ispunilo.

"Gotovo sam uveren da od tog posla nema ništa. Da su hteli to da ispune ispunili bi u prethodnih pet godina. A tih pet godina nisu mrdnuli prstom i imali su prećutnu podršku dobrog dela medjunarodne zajednice za takvo ponašanje", rekao je Vučić.

Iako ne postoji saglasnost po pitanju Kosova i kosovskih bezbednosnih snaga, Vučić je rekao da su saglasni da treba nastaviti dijalog pod okriljem EU i da želi da se razlike smanjuju i saradnja unapredjuje.

Američki diplomata ponovio je da SAD podržavaju dijalog Beogarda i Prištine i pozvao obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele.

"Spremni smo da saslušamo, pomognemo i budemo kreativni. Ali takodje smo oprezni kada su u pitanju jednostavni predlozi koji mogu da naprave negativan presedan u regionu ili ugroze regionalnu stabilnost", rekao je Mičel.

Vašington Srbiju vidi kao osnovu čitavog Balkana, kazao je Mičel i dodao da su SAD privržene saradnji i jačanju partnerstva sa Srbijom.

"Želimo da se vratimo na staru stazu tesne bliskosti i saradnje SAD i Srbije. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije u skladu i u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas i radujem se saradnji sa predsednikom Srbije i njegovim timom na razvijanju tih ciljeva", rekao je Mičel.

Mičel i Vučić su rekli da su imali "otvoren i dobar" razgovor. Teme sastanka su bili i bilateralni ekonomski odnosi, privlačenje američkih investitora, reforme koje sprovodi Srbija i evropske integracije.

Vučić: Opozicija poručila Mičelu "dajte Vučiću 'vruć krompir', a onda ćemo ga na tome srušiti"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da su lideri opozicije danas rekli pomoćniku državnog sekretara SAD Vesu Mičelu koji je u poseti Beogradu, da on, Vučić, treba da rešava kosovski problem, da bi ga "na tome srušili".

"Dvojica lidera opozicije su mi već javila šta su pričali s Mičelom danas na sastanku. A tema je bila da puste mene da rešim kosovski čvor, jer svi znamo da Kosovo mora da dobije nezavisnost. Dajte Vučiću 'vruć krompir', a onda ćemo ga na tome srušiti", kazao je Vučić novinarima u Zrenjaninu.

Dodao je da svaki strani zvaničnik može da se u Srbiji sastane s kim želi, a da je "problem" s domaćom opozicijom što "mnogi od njih državu ne osećaju kao svoju, već razmišljaju kako da sednu fotelju".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.