AAA

POLITIKA | 15.03.2018 14:55 > 15.03 15:00

GRECO: Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije

Telo Saveta Evrope, Grupa država protiv korupcije (GRECO) saopštila je danas da Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije medju poslanicima, sudijama i tužiocima.

U najnovijem, danas objavljenom izveštaju o Srbiji, GRECO navodi da Srbija nije primenila na zadovoljavajući način nijednu od 13 preporuka tog tela iz 2015. godine.

Telo Saveta Evrope zaključuje u izveštaju da je veoma nizak nivo ispunjenja preporuka "ukupno gledano nezadovoljavajući", i poziva šefa srpske delegacije da dostavi izveštaj o napretku u primeni svih neispunjenih preporuka što pre, a najkasnije do 31. oktobra.

GRECO je 2015. godine preporučio Srbiji preduzimanje mera za dalje poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa, koje uključuju utvrdjivanje preciznih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitnog postupka kao izuzetka a ne kao pravila. Istaknuta je potreba uvodjenja pravila o transparentnosti kontakata poslanika s lobistima i trećim stranama, zbog visokog rizika od nedozvoljenog uticaja.

U današnjem izveštaju navodi se da je po pitanju transparentnosti aktivnosti Skupštine Srbije ostvaren samo ograničen napredak i da je neophodna odlučnija akcija u tom pogledu, kao i po pitanju usvajanja pravila ponašanja i uvodjenja pravila o interakciji poslanika s lobistima i trećim stranama.

Medju preporukama iz 2015. godine bilo je i jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i promena procedura za izbor sudija, predsednika sudova i tužilaca. Savetovano je isključenje Narodne skupštine iz tog procesa i obezbedjivanje izbora na osnovu zasluga, kao i kontinuirana reforma sistema procene učinka sudija i tužilaca.

Kad je reč o sudijama, GRECO je u izveštaju pozdravio mere preduzete za jačanje uloge Visokog saveta sudstva, poboljšanje objektivnosti i transparentnosti procedura za izbor sudija. Osim neophodne ustavne reforme, u cilju promene sastava Visokog saveta sudstva i isključenja Narodne skupštine iz procesa izbora sudija, GRECO očekuje i reviziju sistema procene učinka sudija.

Situacija s tužiocima, prema izveštaju, u najvećoj meri je slična. Kako se navodi, preduzeti su neki koraci za jačanje uloge Državnog veća tužilaca i za reviziju sistema procene učinka tužilaca, dok dalji napredak zavisi od predstojeće reforme Ustava Srbije. GRECO u izveštaju ponovo poziva Beograd da revidira kriterijume za izbor tužilaca.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.