AAA

POLITIKA | 19.03.2018 18:30 > 19.03 18:56

Ženska platforma: Žene nisu mašine za radjanje vojnika

Ženska platforma za razvoj Srbije je danas kritikovala izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o rešavanju demografskih problema, i upitala na koji način su Strategija za podsticanje radjanja i ekonomske mere populacione politike povezani s "Gvozdenim pukom, odbranom bugarske granice i pregovorima oko Kosova".

"Verujemo da država mora da obezbedi uslove u kojima će žene i muškarci želeti da budu roditelji, i podsticati svoju decu da ostanu u zemlji radi života koji im omogućava razvoj, a ne nove ratove. Zbog toga nam je posebno značajno da se pitanje demografske politike odvoji od konflikata, jer svoju decu žene i muškarci žele da vide živu, zdravu i ostvarenu", saopštila je Ženska platforma.

U tekstu je ocenjeno da je načinom na koji ju je predstavio, Vučića demografsku politiku stavio isključivo u kontekst konflikta i odbrane interesa nacije, a svrha radjanja predstavio je kao proizvodnju dovoljnog broja vojnika.

"U narativu u kojem se predsednik obratio javnosti nije bilo mesta za pitanje trajnog povećanja životnog standarda, probleme iseljavanja mladih i obrazovanih, kao i razvojne politike u okviru kojih bi trebalo rešavati demografski problem", piše u saopštenju.

Ženska platforma je poručila da demografske politike koje su usmerene samo na žene i samo na radjanje, ne daju adekvatan rezultat.

"Ni jedna pojedinačna politika ne rešava problem. Značajnu ulogu imaju ekonomski društveni i politički kontekst, a politike usmerene na kvalitet života su jedini efikasan odgovor na nisku stopu nataliteta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zabrinjava i trend kojim se kao uzrok nepovoljne demografske slike u javnosti sve češće spominje pobačaj i predlažu se mere ograničavanja prava na prekid neželjene trudnoće, dok istovremeno kontracepcija za žene nije besplatna, a u školama nema nastave o reproduktivnom zdravlju.

"Žene Srbije su ravnopravne gradjanke ove zemlje i nisu mašine za radjanje", navela je Ženska platforma.

Ženska platforma za razvoj Srbije okuplja više od 600 potpisnika i potpisnica iz mnogih sektora, čiji cilj je izgradnja održivog društva sa visokim kvalitetom svakodnevnog života.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.