AAA

POLITIKA | 21.03.2018 20:20 > 21.03 21:04

Vučić: Nisam zadovoljan razgovorima, priča o teritoriji Kosova zatvorena za zapadne sile

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da mu se čini da zapadne sile tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova i dodao da je to za Srbiju veoma teško. 
"Nisam zadovoljan. Imao sam dubinske razgovore sa ljudima koji o mnogo čemu odlučuju iz različitih glavnih gradova Zapada i čini mi se da oni tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova i to je za nas veoma teško", kazao je Vučić za RTS. 

Upitan koliko je zadovoljan sastankom u Ujedinjenim nacijama i svim ostalim sastancima u prethodnih nekoliko dana, Vučić je kazao da je zadovoljan trudom i radom srpske strane, ali ne i rezultatima. 

On je kazao da "zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju kome pripada teritorija Kosova, da tu priču smatraju zatvorenom". 

"Posle tri dana napornih i ne lakih susreta o kojima ne mogu previše da govorim za mene je zakljucak da, da bih pripremio platformu za gradjane moram da dobijem i podršku medjunarodne zajednice. To je za mene bilo razočaranje, razumeli smo poruku, naše je da nastavimo da radimo", kazao je Vučić. 

On je dodao da je na sastanku kazao da su "oni otvorili tu pandorinu kutiju 2008. godine ne postujući rezoluciju 1244".

"Već dugo vremena razgovaramo oko budućnosti Srbije i Kosova i Metohije i pokušavamno da pronadjemo kompromisno rešenje. Albanska strana radi svoj posao, medjunarodna zajednica svoj, a ja sam se trudio  da dovedemo Srbiju do površine iz ambisa gde smo bili", kazao je on.



Bilo bi nam lakše da pregovaramo sa Albancima ali to neće niko da dopusti

Vučić je kazao da bi Srbiji bilo lakše da direktno pregovara sa kosovskim Albancima o pitanju Kosova i Metohije ali da problem predstavljaju interesi nekih drugih sila.

"Srbiji je lakše da pregovara sa Tačijem ali neće to niko da pusti. Voleo bih kada bismo imali mogućnost da Srbi i Albanci razgovaraju, mi bismo lakše rešili naše probleme ali niko to neće da pusti", kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je ocenio da je najveći problem Srbije u vezi sa pitanjem statusa Kosova i Metohije što Beograd o tome ne pregovara sa Albancima već sa onima koji su kako je rekao, stvorili nezavisu državu Kosovo.

Vučić je kazao da nikada nije prisustvovao "tajnim" večerama sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ali je i dodao da bi se "lakše" dogovorio sa kosovskim Albancima nego sa predstavnicima medjunarodne zajednice.



Sami smo stavili pečat na kosovsku nezavisnost odlukom pred Medjunarodnim sudom pravde

Vučić je kazao da je "katastrofalnom odlukom" Medjunarodnog suda pravde iz 2008. koju smo, kako je rekao, "sami doneli", stavljen pečat na kosovsku nezavisnost.

"Imali smo dobijanje nezavisnosti Kosova i ćutanje naše administracije koja se dodvoravala svima, imali smo katastrofalnu odluku koja nas danas najskuplje košta a koju smo sami doneli pred Medjunarodnim sudom pravde 2008. godine glupom, neodgovornom, kriminalnom politikom našeg režima, ali to je naša država", kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je ocenio da je tom odlukom stavljen pečat na kosovsku nezavisnost i da Srbija danas plaća cenu svih unutrašnjih pogrešnih odluka ali i pozicije u koju je dovedena pod uticajem stranih sila.

"Plaćaćemo još dugo tu cenu. Ja se sada borim da taj pečat i zalepljeni koverat nekako otvorim, da to sklonim i da se izborimo za nešto za šta možemo da se izborimo, mada nisam optimista ali ćemo se boriti jer moramo da razmišljamo o svojoj deci i budućnosti", kazao je predsednik Srbije posle razgovora koje je vodio u SAD.

Vučić je ocenio da je situacija u vezi Kosova i Metohije teška i dodao da je suština da Srbija ne može da ne dobije ništa iz pregovora a da kosovski Albanci dobiju sve.

"Ništa i nigde nema džabe. Situacija je teška, sa mnogim stvarima se nisam saglasio. Biće velikih pritisaka na Srbiju sa različitih strana ali nismo spremni da žrtvujemo sve svoje nacionalne interese", kazao je Vučić.



Nemačka nam neće doneti papir sa pravno obavezujućim sporazumom

Predsednik Vučić izjavio je večeras da delegacija Nemačka koja treba da dodje u Srbiju neće doneti papir koji sadrži pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je suština da znamo šta Nemačka hoće a šta neće.

"Ja to znam ali o tome ne mogu da govorim", kazao je predsednik Srbije.




Zadovoljan sam trudom i radom, rezultatima ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zadovoljan trudim i radom ali ne i rezultatima razgovora s zapadnim zvaničnicima prethodnih dana.

"Zadovoljan sam našim radom i trudom ali rezultatima nisam. Već duže vreme razgovaramo o budućnosti Srbije, o Kosovu... Pokušavamo da pronadjemo kompromisno rešenje, ali albanska strana radi svoj posao, a medjunarodna zajednica svoj. Nisam zadovoljan, jer zapadne sile tvrdo stoje na poštovanu očuvanja nezavidnosti Kosova", naveo je Vučić u intervjuu Radio-televiziji Srbije. 

Vučić je rekao da je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu rekao da je Srbija "spremna na kompromis, ali ne i da žrtvuje sve svoje državne i nacionalne interese". 

Prema njegovim rečima, Srbija danas plaća cenu za odluke iz prošlosti, od kojih je neke, poput obraćanja Medjunarodnom sudu pravde, nazvao "kriminalnim".

"Ništa nema džabe, plaćaćemo još dugo, biće velikih pritisaka s raznih strana", naveo je predsednik Srbije i dodao da se Srbija i Srbi "čvrsto drže" iako će biti teško.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.