AAA

POLITIKA | 26.03.2018 21:40 > 26.03 22:15

Vučić: Hapšenje u Mitrovici čin bezumlja, brutalna provokacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je incident koji se desio na Kosovu i Metohiji, "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na KiM".

Vučić je nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kazao da je ta akcija prištinske vlasti očigledno podržana od pojedinih zemalja.

On je u obraćanju javnosti istakao da je Srbija ispoštovala sve procedure, kao i da su nadležne institucije Kosova obaveštene na vreme o poseti Marka Djurića kao i Nikole Selakovića.

"Meni je kao predsedniku potrebno da 72 časa unapred obavestim da dolazim na Kosovo i Metohiju, a za Marka kao glavnog pregvarača je potrebno 24 časa", kazao je predsednik.

On je istakao da zvaničnici Srbije od Kosova ne traže "dozvolu za ulazak, već ih obaveštavaju o dolasku na KiM".

"Djurić je u skladu sa sporazumima koje smo potpisali sa Prištinom tri puta pre vremena uputio obaveštenje o svom dolasku na  Kosovo i Metohiju,a odgovor nije stigao", kazao je Vučić i dodao da je odgovor stigao tek posle trećeg puta odnosno pred ponoć.

Prema njegovim rečima, pred ponoć, 25. marta je stigao odgovor Prištine da "zato što nije na vreme podneto, oni nisu u stanju da pozitivno da odgovore na zahtev".

"Ovo nije zahtev nego obaveštenje, nema šta ti da odgovaraš pozitivno ili negativni, plus lažu da nije na vreme", rekao je Vučić.

Albanci nemaju nameru da formiraju Zajednicu srpskih opština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Beogradu da Albanci nemaju nameru da formiraju Zajednicu srpskih opština u narednim godinama.
"Albanci nedvosmisleno lažu kada govore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao i oni koji ih podržavaju. Nije njihov plan i nije njihova namera da uspostave ZSO, nego da je uspostave kao nevladinu organizaciju, zato što oni misle da to mora da bude u skladu s njihovim ustavom. Baš nas briga za njihov ustav", rekao je Vučić posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvanog zbog hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Djurića u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić je rekao da nije slučajno što su kosovski zvaničnici baš danas počeli da govore o osnivanju ZSO.

"Pet godina je nisu pomenuli, danas su je pomenuli da bi mogli da pokažu kako su mnogo fini i jaki", izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima na ZSO će se "čekati godinama" jer to nije "najava za televiziju nego težak i naporan rad".

"Njima to ne pada na pamet, i to ne pada na pamet ni onima koji ih su ih podržavali sve vreme i koji su danas ćutali i ispod žita okrivljavali Marka Djurića", izjavio je Vučić.

On je rekao da sa "mnogima" večeras nije hteo da razgovara posle "svih njihovih laži".

Predsednik Srbije je rekao da Albanci ne žele kompromis i da je to jasno.

"Oni su sve vreme lagali, oni nikada nisu bili spremni ni na kakav kompromis. Oni su sve vreme čekali jednu stvar kako će Srbija da bude u teškoj poziciji, da bismo priznali nezavsnost Kosova. Nema ništa od tog posla, i kraj priče", izjavio je Vučić.

Krivični postupak protiv onih koji su učestvovali u hapšenju i napadu u Mitrovici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će protiv članova "terorističke bande" koji su učestvovali u privodjenju Marka Djurića i "batinanju Srba"  biti pokrenuti krivični postupci zbog otmice.

Vučić je na konferenciji za medije istakao da ima poverenja u nadležne organe i da će pustiti da tužilac za organizovani kriminal uradi svoj posao.

"Medju onima koji su učestvovali u napadu na učesnike okruglog stola i privodjenju Djurića bilo je i dvoje ljudi srpske nacionalnosti protiv kojih će takodje biti pokrenuti postupci", kazao je predsednik nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je pozvao Srbe na severu Kosova da budu mirni i spokojni jer "albanski teroristi i njihovi zapadni nalogodavci neće moći ništa da urade protiv njih".

"Onome ko misli da sa oružjem može da upada i krši Briselski sporazum, ugrožava mir i bezbednost gradjana, Srbija to neće dopustiti", rekao je Vučić.

On je kazao i da će o nastavku Briselskog dijaloga odlučivati "hladne glave", dodao je da mora da se nastavi razgovor, ali da će biti promenjene "polazne osnove".

Upitan o inicijativi Srpske liste da izadje iz Vlade Kosova, Vučić je kazao da i oni odluku o tome moraju doneti "hladne glave".

"To je pitanje za njih, već večeras su ih zapadni ambasadori pozivali da to ne rade. Sami će doneti odluku, bez pritisaka. Kakva će biti to je na njima, verujem da će razgovarati i sa mnom. Samo hladne glave da se donosi odluka", rekao je predsednik.

Komentarišući to što je uhapšen Marko Djurić, a ne i generalni sekretar Nikola Selaković, Vučič je ocenio da to pokazuje da arbitražno Albanci sporovode svoje "banditske zakone".

"Zašto nisu uhapsili Selakovića, to je posebno licemerje, zasto ga nisu uhapsili ako već poštuju zakone banditske države. Marko im se ne svidja jer je protiv nezavisnosti Kosova i ne pada mu na pamet da je prihvati", rekao je Vučić.

On je pozvao narod sa Kosova i Metohije da "ostanu hladne glave i da sačuvaju mir i stabilnost".

"Današnji dan veoma težak, albanski teroristi su hteli da pokažu da imaju moć za to i da za to imaju podršku zapadnih sila. Mi ćemo tiho umeti da sačuvamo svoj narod. Narod na KiM mora da bude spokojan i miran jer Srbija nikome neće dozvoliti da naš narod na Kosovu bude proteran  sa svog ognjišta", kazao je Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.