AAA

POLITIKA | 27.03.2018 13:00 > 27.03 14:35

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, 20. aprila formira ZSO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će Srpska lista izaći iz vlade u Prištini.
"Neće imati podršku Srpske liste", kazao je Rakić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije posle sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

On je kazao da će se Srbi na Kosovu i Metohiji ujediniti, da ih niko neće uplašiti i da će ostati sa svojim porodicama da brane svoje domove.

"Nikakve ROSU policija i EULEKS policajci nas neće oterati sa tih prostora", kazao je Rakić.

Rakić je rekao da će sutra biti sednica predstavnika deset opština sa srpskom većinom na kojoj će predložiti da se na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma, 20. aprila formira Zajednica srpskih opština.

Potpredsednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić kazao je da je odluka da Srpska lista izadje iz vlade u Prištini doneta jednoglasno, dodajući da lista u kosovskoj skupštini više neće podržavati odluke te vlade.

"Razgovarao sam sa kolegama Albancima u vladi. Pitao sam ih kakav je to scenario napravljen u Mitrovačkom dvoru, pa su Marka Djurića vodili ulicama Prištine. Hteli su da ponize nas ali su ponizili sebe i sebi naneli najveću štetu jer su pokazali prave namere", kazao je Jevtić.

On je zatražio odgovornost za sve što se juče dogodilo na Kosovu.

"Odgovornost mora da postoji za prekomernu upotrebu sile. Niko više od nas nije bio spremniji da ispruži ruku da probleme rešavamo ali koliko god pokušavali da izgradimo poverenje, stalno smo nailazili na slučajeve hapšenja Srba dok je podrška za povratak bila samo deklarativna", rekao je Jeftić.
Djurić: Moguće da popodne u Beograd dodje neko od visokih zvaničnika EU
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, koji je uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i proteran sa Kosova, izjavio je da je moguće da danas u popodnevnim časovima u Beograd dodje neko od visokih zvaničnika Evropske unije.

Djurić je kazao da je potpuno siguran da je postojala eksplicitna saglasnost pojedinih krugova medjunarodne zajednice za jučerašnje dogadjaje na Kosovu i Metohiji.

"Neko je želeo da obesmisli dijalog i da otkopa i potkopa pronalaženje kompromisnog rešenja zato što se plaše prava i pravde", kazao je Djurić u Predsedništvu Srbije na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

On je kazao da je jedna strana delima, a druga nedelima pokazala šta misle o dijalogu Beograda i Prištine. "Konačnu odluku o nastavku dijaloga doneće predsednik Vučić.... Ono što ste mogli da vidite u Prištini u Kosovskoj Mitrovici je stav Prištine i dela medjunarodne zajednice prema dijalogu. Nemam šta da dodam", kazao je Djurić, kojem su zglobovi na rukama bili umotani zavojima.

On je pozvao Srbe na Kosovu da ne stupaju u redove vojske Kosova jer to ne može doneti dobro ni Srbima ni Albancima.

Djurić je rekao da su juče "albanski separatisti uz očiglenu i nedvosmislenu podršku pojedinih zapadnih krugova na brutalan i nasilan način napali srpski narod na severu Kosova i Metohije s ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem do zuba naoružanom falangom oružane sile zauzmu i okupiraju sever Kosova i Metohije".

On je rekao da su blagovremeno obavešteni i predstavnici medjunarodne misije i privremenih organa o dolasku na okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

"Notorna je laž da nisu blagovremeno obavešteni, više od 70 sati pre posete smo poslali najavu", kazao je on i dodao da je ušao automobilom na prostor Kosova i Metohije.

Djurić je kazao da je dobro, iako je dobio nekoliko udaraca.

"Kundacima su počeli da biju poslanike, žene, obične gradjane, bacaju šok bombe, hteli su da ponize srpske predstavnike vodajući mene kao psa, vukući me za kravatu po zemlji, misleći da će poniziti Srbiju i narod", kazao je Djurić.

On je rekao da su ga nakon ubacivanja u jedan od transportera udarali, pokušavali da ga ponize stavljajući mu glavu na kolena i slikajući selfije.

"U stomak mi držali nabijen kalašnjikov, jedan od njih je izvukao nož i pretio mi sve vreme. Pevali 'Alahu ekber', izveli me iz transportera, vodili kroz glavne ulice Prištine i stavili u podrum. Da nije bilo jednog poziva iz Beograda jasno je da bi se nasilje prema Srbima nastavilo i ja bih ostao u Prištini", kazao je Djurić.

Preneo je da je Vučić poručio da niko nikada na Kosovu neće moći da ponovi ni novi "Bljesak", ni novu "Oluju".KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.