AAA

POLITIKA | 28.03.2018 09:10 > 28.03 16:23

Srbi sa Kosova: Sami ćemo formirati ZSO ukoliko Priština to ne uradi za 3 nedelje

Na sednici predstavnika Srba sa Kosova doneti su zaključci, koji su potpisali predstavnici svih deset opština, a jedan od njih je da će, ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO-a, srpske opštine i institucije same početi formiranje Zajednice, njenih tela i institucija. Zaključke je u Mitrovačkom dvoru pročitao predsedavajući Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Dejan Gurešič.

"Mi smo spremni da na stvaranju Statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predvidjeno sporazumom. Početkom rada na stvaranju ZSO-a, u tom smislu smatramo isključivo jasnu i javno pokazanu spremnost da se na tome radi ne deklarativno, ne uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo takodje započeli njeno formiranje na način predvidjen sporazumom", navedeno je u prvoj tački zaključka.

Kao druga tačka, predstavnici Srba su naveli da zahtevaju da se nalogodavci i izvršioci terora nad gradjanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija, 26. marta ove godine u Severnoj Mitrovici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije.
Oni su pozvali medjunarodne predstavnike prisutne na tim prostorima, pre svega KFOR i EULEX da pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata.

Dodaju da će za svako remećenje mira i ugrožavanje života sugradjana njih smatrati odgovornim.


"Opozicija u Srbiji orudje u tudjim rukama"
Srpska lista optužila je danas opoziciju u Srbiji da je "orudje u tudjim rukama" jer im, "spin doktori u zapadnim centrima moći pišu teorije zavere i pokušavaju da izazovu paniku medju gradjanima".
"Rаčunаli smo nа to dа će pojedini sаmozvаni političаri iz Beograda, čiji su jedini glаsаči u strаnim аmbаsаdаmа, požuriti dа dignu glаs protiv svаkog nаgoveštаjа okupljаnjа i ujedinjenjа Srbа nа Kosovu i Metohiji", navela je Srpska lista.

Dodaju da su lideri Socijaldemorkatske stranke Boris Tadić, Narodne stranke Vuk Jeremić i Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković "digli buku" oko incidenta u Kosovskoj Mitrovici, jer je njihov posao da doprinesu "аlbаnskom držаvotvornom projektu nа Kosovu i Metohiji, а srpski nаrod nаterаju na nezamislivo, na otimаnje srpskog Jerusаlimа".

Predsednik (SDS) Boris Tadić uputio je juče otvoreno pismo javnosti u kojem je naveo da ga hapšenje Marka Djurića u Kosovskoj Mitrovici podseća na film "Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj".

Lider PSG Saša Janković danas je pozvao predsendika Srbije Aleksandra Vučića da objasni snimak na kojem se vidi da obezbedjenje Marka Djurića zna da će pripadnici kosovske policije upasti na skup u Kosovskoj Mitrovici.

Jeremić koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN, ocenio je ranije da bi zvanični Beograd, da je zaista zabrinut zbog bezbednosne situacije posle hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Djurića, zatražio i hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.Predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici podržali izlazak iz vlade i formiranje ZSO

U "Mitrovačkom dvoru" u Kosovskoj Mitrovici danas se održava sastanak predstavnika deset opština sa srpskom većinom sa Kosova a tema je političko-bezbednosna situacija posle hapšenja i proterivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Djurića i izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova.


Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić je podsetio da je Srpska lista ušla u kosovsku vladu da bi pomogla srpskom narodu.

"Kao odgovor dobili su terorisanje golorukog naroda, prebijanje novinara, hapšenje i poniženje Marka Djurića", rekao je on i istakao da je Djurić tada sačuvao mir i nije dozvolio da bilo ko strada.

Prema njegovim rečima, Srpska lista neće da bude ikebana i zato, kako je rekao, koalicije više nema.

"Srpska lista biće opozicija", rekao je Rakić i ponovio da ukoliko Priština ne formira ZSO oni će to sami učiniti.

"To nije jednostran potez, to je obaveza i Brisela i Prištine nije usmerena ni protiv koga" rekao je Rakić i pozvao Albance da ne nasedaju na provokacije i da zajedno sačuvaju mir.

On je kazao da je "intervencija predsednika Vučića zaustavila nasilje u Mitrovici" i pozvao one koji nameravaju da udju u vojsku Kosova da to ne čine.

Odbornik iz Zvečana Dragiša Milović rekao je da je došao da podrži inicijativu da se ZSO formira što pre u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu.

"Trebalo je to učiniti i pre, godinama je jedna po jedna institucija gašena, a ZSO nije bilo", rekao je on i dodao da je način borbe za ovu organizaciju "gandijevski" ali da mora da se utvrdi šta je srpski interes.

Milović je podržao i izlazak Srpske liste iz vlade Kosova, pozvao sve relevantne činioce da zbiju redove i izrazio žaljenje što danas sa njima nije Oliver Ivanović jer bi, kako je kazao, mogli da budu mudriji.

"Došli smo ovde da podržimo ideje o kojima je naš lider pričao, ali smo sa vama. Svi su uplašeni i zabrinuti. Izadjite malo medju gradjane i roditelje i čujte šta će da vam kažu. Bilo je strašno za sve Srbe na KiM, nećemo dozvoliti da nas ponize, bićemo uz našu državu, čekamo da čujemo poruke od predsednika i spremni smo da naša inicijativa SDP podrži inicijativu", kazao je on.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da postoje trenuci kada je neophodno da se svi ujedine, kada treba biti hrabar i odlučan, kada uzmicanje i povlačenje nije opcija.

"Za uzmicanje više prostora nema. Ovo su dani kada su hrabrost i odlučnost čin odgovornosti i prema sopstvenim životim i prema budućim generacijama i prema našem trajnom opredeljenju da sačuvamo mir koji je svima ovde preko potreban", istakao je Petković.

On je podsetio da su predsednik Vučić i Vlada Srbije podržali odluku Srpske liste da napusti kosovsku vladu i otpočne sa formiranjem ZSO.

"Teška, ali jedino ispravna odluka koju će Srpska lista doneti ovde u Mitrovačkom dvoru, učiniće da ovo mesto postane simbol odbrane dostojanstva i časti srpskog naroda, a ne simbol poraza i poniženja kako su to želeli oni koji su pre 48 sati ovde poslali horde albanskih terorista da uhapse Marka Djurića", kazao je Petković.

U toku je pauza kako bi bili predloženi zaključci zajedničke sednice.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.