AAA

POLITIKA | 03.04.2018 11:30

Dačić: Opredeljenost za konstruktivan dijalog sa Prištinom ne daje očekivane rezultate

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da opredeljenost Beograda za iskren i konstruktivan dijalog sa Prištinom, uz posredovanje EU, ne daje očekivane rezultate, dodavši da vlasti u Prištini, uz "podršku nekih stranih sila", prolongiraju sprovodjenje svog dela obaveza iz Briselskog sporazuma.

"Ponavljam da je Srbija dijalogu u Briselu pristupila iskreno i bez 'skrivene agende', dok Priština dobro smišljenim provokacijama i opstrukcijama, uz očiglednu podršku nekih stranih sila, prolongira izvršavanje svog dela obaveza iz Briselskog sporazuma, obesmišljava dijalog i time direktno ugrožava stabilnost regiona", izjavio je Dačić na ceremoniji svečanog otvaranja graničnog prelaza Rastina Bačsentdjerdj, u prisustvu ministra spoljnih poslova Madjarske Petera Sijarta.
Dačić je rekao da srpske vlasti očekuju da Madjarska razume poziciju Srbije koja je, kako je rekao, bazirana na očuvanju zajedničkih hrišćanskih i evropskih vrednosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je, piše u saopštenju, ocenio da opredeljenost za iskren i konstruktivan dijalog sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz posredovanje EU, "nažalost ne daje očekivane rezultate".

"Tokom viševekovnog prisustva na ovim prostorima, gde su se kroz istoriju često sukobljavali interesi najvećih i najmoćnijih svetskih sila, naša dva naroda često su bila izložena raznim pritiscima. Ovakvi pritisci postoje i danas kada Republika Srbija čini ogroman napor kako bi zauzela svoje zaluženo mesto u zajednici evropskih naroda", izjavio je srpski ministar.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.