AAA

POLITIKA | 11.04.2018 12:40 > 11.04 12:56

Kocijas: Grčka neće priznati Kosovo


Grčki ministar spoljnih poslova Nikolaos Kocijas izjavio je danas u Beogradu da Grčka neće priznati nezavisnost Kosova, i dodao da trgovinska kancelarija Kosova u Atini neće biti diplomatsko predstavništvo.

"Još 2011. i 2014. u vreme tadašnje vlade dogovoreno je da se otvori trgovinska kancelarija Kosova. Trgovinska kancelarija u Atini, kada bude otvorena, neće predstavljati diplomatsko predstavništvo Kosova. To nije dogovoreno, ni predvidjeno", rekao je Kocijas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Dačić je potvrdio da je sa Kocijasom razgovarao o tome, istakavši da "nema reči da je to priznanje ili promena stava" kada je u pitanju Kosovo, i zahvalio grčkom kolegi na podršci koju Grčka pruža teritorijalnom integritetu Srbije.

Na pitanje da li će Zajednica srpskih opština na Kosovu biti formirana na osnovu Briselskog sporazuma ili kosovskih zakona, Kocijas je rekao da "sporazumi treba da se sprovode u celosti".

Upitan o pregovorima o sporu Grčke s Mekedonijom oko njenog naziva, Kocijas je rekao da je napravljen korak napred, a da je ključ rešenja "realizam i pragmatizam".

"Potreban je kompromis, ali ne 'truli kompromis'. Obe stane moraju da razumeju da ne mogu dobiti sve", dodao je grčki ministar.

Dačić je rekao da je najdelotvornije da se razgovora direktno i da se traže zajednički interesi za otklanjanje tih problema, "koji zadiru u prošlost, tradiciju i istoriju regiona".

"Srbija ima razumevanja za stav Grčke", rekao je Dačič i ocenio da je priznanje Makedonije pod njenim ustavnim nazivom bilo "nepormišljen potez" Beograda.

Dodao je da ponašanje Makedonije prema Srbiji "nije bilo adekvatno" i podsetio na makedonsko priznanje nezavisnosti Kosova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.