AAA

POLITIKA | 16.04.2018 20:00 > 16.04 20:46

Predstavljena Deklaracija o o evropskom partnerstvu s Balkanom (VIDEO)


Evropski fond za Balkan (EFB) predstavio je danas u Beogradu "Deklaraciju o o evropskom partnerstvu s Balkanom", na skupu o novim pravcima partnerstva.

U Deklaraciji se navodi da odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana mora da bude iskreniji i transparentniji i da prednost daje demokratskoj transformaciji.

Autori Deklaracije pozvali su na ponovno ujedinjenje Evrope i redefiniciju Balkana kao regiona koji je integrisan u EU i koji može da, kao deo EU, ujednači demokratski, socijalni i ekonomski razvoj sa državama članicama EU.

Navodi se i da su vladavina prava, odgovorna uprava, sloboda izražavanja, rodna ravnopravnost i jasna podela vlasti ključni preduslovi pristupanja EU koji će doprineti održivosti demokratske transformacije Balkana.

Autori navode da je Strategiju Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan potrebno "pretočiti u intenziviju saradnju sa vladama i društvima regiona", a da političko vodjstvo regiona "treba da povrati kredibilitet stvarnom posvećenošću promenama".

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morai rekla je danas da zemlje Zapadnog Balkana treba da pokažu spremnost za prihvatanje "jasne vizije" pripadanja Evropi.

Otvarajući u Beogradu skup o novim pravcima partnerstva Evrope i Balkana, Morvai je rekla da je proces pristupanja Zapadnog Balkana EU postao kompleksan prethodnih godina i da je evropska perspektiva  tih država postala samo perspektiva.

Ona je ocenila da su zemlje u regionu slabe i sa slabim institucijama, da medju njima postoje brojni nerešeni bilateralni problemi i da širom regiona postoji manipulacija etnonacionalističkim sentimentima u cilju učvršćivanja vlasti.

Prema njenim rečima, brojne okolnosti poslednjih godina su dovele do toga da "evropeizacija" više nije jedina opcija za Zapadni Balkan i da je nephodno konsolidovati nekonsolidovane demokratije u regionu.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je danas u Beogradu da je potrebno da zemlje u regionu Zapadnog Balkana postanu "evropskije" i usvoje više evropskih standarda, i tu naveo vladavinu prava, sistem "kočnica i ravnoteža", slobodu medija i odgovornost vlasti.

Dimitrov je na skupu o novim pravcima partnerstva Evrope i Balkana u organizaciji Evropskog fonda za Balkan rekao da "izgradnja demokratije nije laka" ali da to zavisi od država.

Prema njegovim rečima, važno je da zemlje Zapadnog Balkana urade svoj deo posla, ali je takodje važno da dobiju i "kredibilnu evropsku perspektivu".

"Krajnje je vreme da hrabro rešavamo probleme i da se ukrcamo na voz za EU", rekao je makedonski ministar.

Dimitrov je naveo da je glavni zadatak trenutne makedonske vlade da izgradi institucije i učini ih jačim kako niko ne bi mogao da ih zloupotrebljava i dodao da bi se do nedavno "malo ko kladio na demokratsku opoziciju koja je sada na putu da napravi promene u zemlji" ali da se makedonsko društvo pokazalo otpornijim od institucija.

On je naveo da se kao problem javlja to što u nekim zemljama postoje tendencije da jedan čovek odlučuje "o velikom broju pitanja ili o svim pitanjima".

CELOKUPAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.