AAA

POLITIKA | 17.04.2018 10:50

Šabić: Srbija nespremna dočekuje uredbu EU o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da Srbija nespremna dočekuje uredbu Evropske unije o zaštiti podatka o ličnosti, iako će ona uticati na gradjane i privredne subjekte u zemlji. 
"Uredba će biti relevantna za naše gradjane i za privredne subjekte, koje tretiramo kao najinteresantniji deo naše ekonomije. Svi koji posluju na evropskom tržištu, ne treba da imaju iluzuju da je EU samo proklamovala pravila, ona ima instrumente i kako da primeni sankcije za kršenje uredbe", rekao je Šabić.

On je to kazao na početku dvodnevne medjunarodne konferencije koja je posvećena Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti, koja će posle dve godine od donošenja, početi da se primenjuje 25. maja 2018. godine.

On je istakao da će kancelarija poverenika pomoći gradjanima i privrednim subjektima kako bi bili spremni za primenu Uredbe, posebno jer se u Srbiji "ugrožavanje prava na privatnost i zloupotreba ličnih podataka ne doživljavaju kao ozbiljan delikt".

Šabić je naglasio da nadležni organi u takvim slučajevima reaguju "mlako" i često ne izriču sankcije. 

"Mi u Srbiji smo pokušali da pratimo trend zaštite podataka o ličnosti, nažalost ni dovoljno kvalitetno, ni dovoljno brzo", istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, uredba je dugo očekivan "simbol otpora" trendu koji je izgledao zastrašujuće i koji je ostavljao utisak da će pravo na privatnost nestati.

"Ova uredba uspostavlja novi standard, novi kvalitet na evropskom prostoru i Srbija će morati da harmonizuje svoja pravila u skladu sa njom", istakao je Šabić i dodao da je usvojen nov zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kakav je predlagao, da bi nas on "značajno približio" usvojenoj Uredbi. 

Norveški ambasador u Srbiji Arne Sanes Bjornstad istakao je da živimo u digitalnom svetu, u kom je ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na privatnost.

On je podsetio da kada putujemo, koristimo kreditne kartice, telefoniramo i koristimo društvene mreže, ostavljamo svoje lične podatke koji odlaze "u nebo".

"Ovo je veoma važno, Srbija je posvećena digitalizaciji, uvodi e-upravu, zbog toga je zaštita podataka još važnija i pravila Srbije moraju da budu uskladjena s normama EU. Srbija mora da zaštiti svoje gradjane u digitalnoj eri", naglasio je Bjornstad.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrija Orizio istakao je da nova uredba ima za cilj da kontroliše kako se kreću i ko koristi osetljive informacije, ali i da istovremeno obezbedi ekonomski razvoj.

"Ovo je nešto što dotiče svakog gradjanina, što se odnosi na kompanije i zato je neophodna standardizacija pravila u svim zemljama u Evropi. Primena ove Uredbe znači podržavanje najviših standarda u zaštiti podataka o ličnosti", kazao je Orizio i dodao da će OEBS značajno pomoći kancelariji poverenika.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da uredba ima savremena i fleksibilna pravila od koje će koristi imati i kompanije i potrošači. 

"Podaci su kao nafta za digitalnu ekonomiju, podaci treba da teku u EU i izvan EU. Nova uredba to omogućava, ona je napravljena da zemlje kandidati  obezbede da se gradjani, potrošači i kompanije osećaju sigurno i da imaju poverenje u digitalno tržište", rekla je Norčič Štamcar.

Ona je istakla da je primena Uredbe, povezana sa opštim napretkom Srbije na njenom putu ka EU i najavila da će Delegacija anlizirati tekst, kao i stepen konsultacija o novom Zakonu o zaštiti podataka o ličinosti.

Irina Sahakijan Veter iz Saveta Evrope naglasila je da kada gradjani konkurišu za novi posao, idu kod lekara, posećuju društvene mreže, plaćaju račune ostavljaju lične podatke za koje niko ne zna gde završavaju.

"Zašto se lični podaci koriste, sakupljaju i procesuiraju, zato što su oni osnov za donošenje političkih i poslovnih odluka", rekla je ona i dodala da pravo na zaštitu podataka o ličnost treba da bude osnov funkcionisanja demokratskih društava.

Ona je podsetila da je pre skoro tri decenije Savet Evrope doneo Konvenciju 108 o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, koju je i Srbija potpisala.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.