AAA

POLITIKA | 07.05.2018 22:10 > 08.05 14:55

Vlada Srbije: Dušan Vujović se povlači sa ministarske funkcije iz ličnih razloga

Ministar finansija Dušan Vujović odlučio je da se povuče sa te funkcije iz ličnih razloga i o tome je obavestio premijerku Srbije Anu Brnabić, saopštila je danas Vlada Srbije.

U pisanom obaveštenju koje je primio kabinet predsednice Vlade Ane Brnabić, kako je saopšteno, Vujović je naveo da su u vreme njegovog mandata ostvareni značajni rezultati u vezi sa makroekonomskom stabilizacijom, fiskalnom konsolidacijom i strukturnim reformama.

"Priznanja uglednih domaćih i inostranih medjunarodnih finansijskih institucija potvrda su tih rezultata", navodi se u pismu.

Predsednica Vlade Ana Brnabić će prema proceduri, dostaviti pisano obaveštenje predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković.

Ana Brnabić zahvalna je Dušanu Vujoviću na dosadašnjoj saradnji, posvećenosti ciljevima Vlade i postignutim rezultatima u resoru koji je vodio, navodi se u saopštenju.

Prema ranijim navodima medija, Vujović je pisanu ostavku dostavio premijerki Ani Brnabić navodeći da su četiri godine, koliko je dugo bio ministar, "sasvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će doći do rekonstrukcije Vlade ali da je sada prioritet "rešavanje kosovskog čvora" dok je premijerka Ana Brnabić najavila da će u Vladi biti smenjen "svako ko nema kapaciteta da da sve od sebe".

Brnabić je rekla da ne razume zašto je rekonstrukcija vlade "takva tabu tema" i da nema razloga za čekanje da neko bude zamenjen, jer su interesi gradjana na prvom mestu.

Ostavka potpisana 27.aprila

Ostavka ministra finansija Srbije Dušana Vujovića stigla je danas u parlament, a on ju je potpisao još 27. aprila.

"Danas se navršava tačno četiri godine od mog prvog imenovanja za ministra u Vladi Srbije. Iako su u medjuvremenu još dva puta imenovane vlade u avgustu 2016. i junu 2017. ja ovaj period smatram kontinuitetom u ostvarivanju programa reformi koji je definisan 2014. godine", naveo je Vujović u ostavci.

On je napisao da su u vreme njegovog mandata ostvareni merljivi rezultati koji uključuju makroekonomsku stabilizaciju, fiskalnu konsolidaciju i definisanje strukturnih reformi neophodnih da se ti rezultati priznati u zemlji i inostranstvu trajno održe.

"Mislim da je u uslovima demokratije četiri godine razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji i zato bih želeo da se iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga povučem sa funkcije ministra finansija u Vladi Srbije. Iako je ova ostavka neopoziva, spreman sam da u savetodavnom statusu aktivno pomažem timu u Vladi Srbije i Ministarstvu finansija da uspešno nastavi započete reforme i procese evrointegracija", naveo je Vujović.

Rok od 15 dana po prestanku mandata za predlog novog ministra finansija

Predsednica Vlade Srbije Ana Branbić posle prestanka mandata ministra finansija Dušana Vujovića koji je podneo ostavku, treba da u roku od 15 dana parlamentu predloži novog ministra, kojeg bira Skupština Srbije većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

Ana Brnabić danas je Skupštini Srbije prosledila ostavku ministra finansija, koja je obrazložena porodičnim, ličnim i profesionalnim razlozima.

Vujović je u ostavci naveo i da je na raspolaganju da Vladi pomogne savetima.

Zakon o Vladi predvidja da parlament na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat.

Vujović u Skupštini može da obrazloži ostavku.

Zakon predvidja i da je ministar koji je podneo ostavku dužan da obavlja tekuće poslove dok mu ne prestane mandat.

Ovlašćenja ministra kome je prestao mandat obavlja član Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.

Vlada Srbije saopštila je danas da je Vujović podneo ostavku iz ličnih razloga, a Radio-televizija Srbije prenela je da će za novog ministra finansija biti predložen aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vlada Srbije saopštila je danas da je Vujović podneo ostavku iz ličnih razloga.

Radio-televizija Srbije prenela je da će za novog ministra finansija biti predložen aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.