AAA

POLITIKA | 08.05.2018 20:35 > 08.05 21:50

Tramp: SAD se povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da se SAD povlače iz medjunarodnog sporazuma sa Iranom o njegovom nuklearnom programu iz 2015. godine, i najavio "najviši nivo" ekonomskih sankcija protiv Teherana.

"Za nekoliko trenutaka ću potpisati predsednički memorandum o početku uvodjenja američkih nuklearnih sankcija iranskom režimu. Uvešćemo najviši nivo ekonomskih sankcija", rekao je Tramp, a preneo Si-En-En (CNN).

Dodao je da "ima dokaze da je Iran lagao" o prirodi svojih aktivnosti i da je reč o "užasnom" sporazumu.

"Iranski nuklearni sporazum je užasan, jednostran dogovor koji nije doneo mir niti će ga ikad doneti", rekao je Tramp.

Kazao je da je reč o sramotnom sporazumu koji je dao dolare iranskom režimu dok je on finansirao teroriste, i ocenio da je to velika sramota.

"U trenutku kada su SAD imale maksimalan uticaj, ovaj katastrofalan sporazum dao je tom režimu, a to je režim velikog terora, mnoge milijarde dolara, neke u gotovini, to je velika sramota za mene kao gradjanina i za sve američke gradjane", izjavio je Tramp.

On je dodao da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takodje da se nadje na udaru oštrih sankcija SAD.

"Amerika neće biti talac nuklearne ucene", kazao je predsednik SAD.

Tramp je ocenio da je 2015. godine mogao da bude postignut znatno bolji sporazum od postojećeg.

"Konstruktivan sporazum mogao je lako da bude postignut u to vreme. Ali nije. U središtu sporazuma s Iranom je ogromna fikcija da je taj smrtonosni režim želeo jedino miroljubiv program razvoja nuklearne energije", rekao je Tramp.

Dodao je da SAD više ne objavljuju prazne pretnje.

"SAD više ne prave prazne pretnje. Kada nešto obećam, držim se toga", naveo je Tramp.

Tramp je upitan kako će povlačenje iz sporazuma učiniti Ameriku bezbednijom.

"Ovo će učiniti Ameriku mnogo bezbednijom. Hvala vam puno", odgovorio je.

Posle Trampove objave da se povlači iz sporazuma s Iranom, cene nafte su skočile.

Tramp je današnjom odlukom postupio suprotno željama američkih saveznika u Evropi, pre svega Velike Britanije, Francuske i Nemačke, koje su ga ubedjivale da ne napušta sporazum šest velikih sila sa Iranom iz 2015. godine.

Sporazumom Irana i šest velikih sila SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, Teheranu su ukinute oštre ekonomske sankcije koje su ga prethodno izolovale od medjunarodnog bankarskog sistema i svetske trgovine naftom.

Iran je zauzvrat ograničio program obogaćivanja uranijuma, promenio strukturu nuklearnog reaktora kako ne bi više mogao da proizvodi plutonijum i smanjio zalihe uranijuma.

Povezane vesti:

Iran posle Trampove odluke upozorio da bi mogao da poveća obogaćivanje uranijuma

Mogerini: EU odlučna da očuva medjunarodni sporazum s Iranom o njegovom nuklearnom programu

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.