AAA

POLITIKA | 10.05.2018 15:45 > 10.05 15:51

Venecijanska komisija premijerki Srbije: Za promenu Ustava neophodan dijalog

Delegacija stručnjaka Saveta Evrope koja boravi u Srbiji, danas je na sastanku s premijerkom Anom Brnabić u Beogradu ukazala da je u promeni Ustava i reformi pravosudja neophodan dijalog i komunikacija svih relevantnih faktora, navodi se u saopštenju Vlade.

Predstavnici Venecijanske komisije kojoj je Srbija u aprilu prosledila predlog ustavnih amandmana u oblasti pravosudja, rekli su da je izmena Ustava Srbije u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, jedan od najvažnijih reformskih koraka koji proizlaze iz preporuka Evropske komisije obaveza.

Oni su naveli da Akcioni plan za pregovoračkopoglavlje 23 Srbije sa EU, o vladavini prava, predvidja da ustavne izmene moraju da budu sprovedene u skladu s najboljim rešenjima u okviru Evropske unije.

Članovi Venecijanske komisije su izrazili spremnost da pruže pravnu pomoć Srbiji u postizanju evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblasti demokratije i vladavine prava, kroz neophodne ustavne promene i reformu pravosuđa.

Premijerka Brnabić je na sastanku rekla da Srbija ustavnim amandmanima želi da obezbedi nezavisno i efikasno sudstvo, uz jačanje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, pošto sporo i neefikasno pravosudje usporava reforme.

S delegacijom Venecijanske komisije danas se sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stručnjaci Saveta Evrope pripremaju godišnji izveštaj koji će biti predstavljen u junu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.